Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Zemřel Robert Mugabe, autoritářský exprezident Zimbabwe

Zemřel Robert Mugabe, autoritářský exprezident Zimbabwe
Robert Mugabe byl v době své abdikace nejstarším prezidentem na světě | zdroj: Profimedia

Bývalý dlouholetý autoritářský prezident Zimbabwe Robert Mugabe zemřel. Bylo mu 95 let.

Mugabe strávil několik posledních měsíců v nemocnici v Singapuru. Dříve uváděl, že si v Singapuru léčí oční problémy.

Mugabe vládl Zimbabwe od získání nezávislosti v roce 1980 do roku 2017, kdy rezignoval pod tlakem armády. Armáda byla proti tomu, že Mugabe odvolal viceprezidenta Emmersona Mnangagwu podporovaného právě generály. 

Ten později Mugabeho v čele země nahradil a v pátek na twitteru také exprezidenta označil za ikonu osvobození.

Západní státy přestaly Zimbabwe podporovat poté, co na přelomu tisíciletí došlo k vyvlastnění půdy a majetku zimbabwských bělošských farmářů. Pozdější reformy uvrhly zemi, které se dříve přezdívalo obilnice Afriky, do hospodářské krize. Mugabe vyvlastněné majetky předával svým stoupencům, mnohdy veteránům z boje za nezávislost, kteří však o zemědělství moc nevěděli.

Mugabe se narodil 21. února 1924, dálkově studoval filozofii a ekonomii v Jihoafrické republice a práva ve Velké Británii. Později pracoval jako učitel v tehdejší Jižní Rhodesii (dnešním Zimbabwe) a v Ghaně.

Do politiky vstoupil v roce 1960 a podílel se na založení Afrického lidového svazu Zimbabwe, stál též u vzniku Afrického národního svazu Zimbabwe - Vlastenecké fronty. V 60. letech byl vězněn za svou politickou činnost. Koncem 70. let se účastnil ústavní konference v Londýně, která rozhodla o budoucnosti Zimbabwe.

V nově vzniklém státě byl Mugabe nejdříve premiérem, v roce 1987 nastoupil do funkce prezidenta. On i jeho žena Grace byli známí svým okázalým způsobem života. Mugabe byl v době své abdikace nejstarším prezidentem na světě.

Zdroje: