Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Zemřel akademik Rudolf Zahradník, mentor Angely Merkelové

Zemřel akademik Rudolf Zahradník, mentor Angely Merkelové
Rudolf Zahradník na snímku z roku 2003. | zdroj: Profimedia

Zemřel Rudolf Zahradník, jeden ze nejvýznamnějších českých vědců posledních desetiletí, zakladatel české kvantové chemie. Bylo mu 92 let.

Rudolf Zahradník byl vědec, skaut a charismatický člověk. V devadesátých letech zastával funkci předsedy Akademie věd.

V osmdesátých letech patřila mezi jeho studentky budoucí německá kancléřka Angela Merkelová. Na svého mentora ani po letech nezapomněla a v roce 2018 se během návštěvy Česka zúčastnila i soukromé oslavy jeho devadesátých narozenin.

Setkali se několikrát. Zahradník svou někdejší žačku chválil jako "vzácnou bytost", zároveň ji káral za německý odklon od jaderné energetiky. 

Zahradníkova všeobecná známost přispěla k tomu, že jeho jméno zmiňovali v lednu 1996 před volbou prezidenta někteří senátoři jako protikandidáta Václava Havla. Zahradník však podobné úvahy odmítal s tím, že jeho prioritou je věda. 

Před jeho vědeckým dílem se patří smeknout. Zahradník se podílel na vzniku více než 350 odborných článků a desítek knih. Byl také hostujícím profesorem na několika evropských univerzitách.

Prezident Václav Havel mu v roce 1998 udělil medaili Za zásluhy, o rok později byl vyznamenán rakouským Čestným křížem za vědu a umění. 

Budiž mu vědecké (a skautské) nebe lehké!

Zdroje: