Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 9°C Polojasno

Země svobodných, domov smělých: Nejčastější příčinou úmrtí dětí v USA jsou palné zbraně

Země svobodných, domov smělých: Nejčastější příčinou úmrtí dětí v USA jsou palné zbraně
Ilustrační foto | zdroj: Profimedia

Na zranění způsobená palnými zbraněmi v roce 2021 zemřelo ve Spojených státech 4752 dětí a osob mladších 20 let, uvádí nová studie zveřejněná Americkou pediatrickou akademií (AAP). Počet usmrcení pistolemi či puškami mezi nejmladšími Američany podle autorů výzkumu dosáhl nového rekordu.

Palné zbraně se v roce 2020 staly nejčastější příčinou úmrtí amerických dětí, když na druhé místo odsunuly dopravní nehody. V uvedeném roce experti evidovali 4368 takovýchto úmrtí, následující rok však podle nové studie založené na datech Střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (CDC) byl ještě horší. Čerstvější data než pro rok 2021 zatím nejsou k dispozici.

Bezmála 65 procent případů z roku 2021 podle autorů tvořila úmyslná zabití, dalších 30 procent sebevraždy. Přes 80 procent mrtvých tvořily lidé ve věku 15 až 19 let. Vyšší výskyt úmrtí způsobených palnými zbraněmi byl zaznamenám v komunitách s vyšší mírou chudoby, uvádí AAP, a problém nepoměrně zasahoval děti tmavé pleti, které tvořily polovinu případů.

„Tohle je bezpochyby jedna z hlavních krizí veřejného zdraví v této zemi,“ citovala televize NBC News dětského chirurga Chethana Sathyu ze zdravotnické sítě Northwell Health, který vedl práci na nové analýze. „Nejpravděpodobnější důvod, kvůli němuž vaše dítě v této zemi umře, je palná zbraň. To je nepřijatelné,“ řekl.

V USA jsou pistole a další podobné zbraně ve srovnání s evropskými zeměmi snadno dostupné a průzkumy z posledních let ukazují, že se vyskytují skoro v polovině domácností. Americká ústava podle verdiktu nejvyššího soudu z roku 2008 garantuje právo jednotlivců palné zbraně vlastnit.

Zprávy o případech, kdy se dostanou do rukou dětí, jsou v americký médiích poměrně častým jevem. Minulý měsíc úřady v Kalifornii informovaly, že tříleté dítě na jihu státu zastřelilo svoji mladší sestru. Ve státě Michigan zase v červnu umřelo dvouleté dítě, které se dostalo k „nezabezpečené palné zbrani“. „A minulý týden byl na Floridě šestiletý zastřelen devítiletým,“ uvádí NBC News.

Zdroje: