Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Po sérii hromadných střeleb v USA prezident jako obvykle vyzval Kongres k reformám

Po sérii hromadných střeleb v USA prezident jako obvykle vyzval Kongres k reformám
Joe Biden | zdroj: Profimedia

Americký prezident Joe Biden v dnešním prohlášení znovu vyzval Kongres k úpravě zákonů, které ošetřují pravidla držení zbraní v USA. Reagoval tak na sérii tří hromadných střeleb, které měly v uplynulých dnech v Marylandu, Texasu a Filadelfii deset obětí. Prezident hovořil o „epidemii zbraňového násilí“, která ničí americké komunity, a vyzval k zákazu populárních poloautomatických pušek typu AR-15.

Tři útoky střelnou zbraní s deseti oběťmi a mnoha desítkami zraněných se staly v rychlém sledu v uplynulých dvou dnech. V texaském Fort Worth v pondělí před půlnocí místního času zemřeli tři lidé při střelbě po skončení místního festivalu ComoFest, policie zatím nezatkla žádné podezřelé. V pondělí ve Filadelfii začal do pravděpodobně cizích lidí střílet 40letý muž v neprůstřelné vestě, jenž na místě usmrtil pět lidí. O den předtím na sousedském setkání v Baltimoru v Marylandu zemřeli při střelbě dva lidé a dalších 28 je zraněných, z toho asi polovina jsou děti. Motiv u těchto činů policie zatím neidentifikovala.

Biden v prohlášení také připomněl, že na dnešek připadá roční výročí hromadné střelby ve městě Highland Park na předměstí Chicaga, kde muž vybavený puškou typu AR-15 při oslavách Dne nezávislosti zabil sedm lidí a dalších 30 zranil. Incident v Illinois tehdy vyburcoval zákonodárce a guvernéra Jaye Roberta Pritzkera k přijetí zákazu útočných pušek i zbraní s velkokapacitními zásobníky.

Zdroje: