Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 0°C Polojasno

Zemanovy výhrady? Byly prázdné, pravil Pavel a jmenoval Hladíka ministrem

Zemanovy výhrady? Byly prázdné, pravil Pavel a jmenoval Hladíka ministrem
Petr Hladík si od prezidenta odnáší jmenovací dekret. | zdroj: Profimedia

Česká vláda je kompletní.

V pátek, den poté, co nastoupil do prezidentské funkce, jmenoval Petr Pavel místopředsedu KDU-ČSL Petra Hladíka ministrem životního prostředí.

Předchozí prezident Miloš Zeman jmenování začátkem roku odmítl, což lidovci označili za protiústavní. Kompetenční žalobu ale s ohledem na končící Zemanův mandát vláda nepodala.

Vláda nebyla kompletní od začátku listopadu, kdy ze zdravotních důvodů skončila na ministerstvu životního prostředí lidovecká politička Anna Hubáčková.

Lidovci navrhli Hladíka na ministra loni v říjnu, u jeho nominace setrvali i poté, co policie v kauze přidělování městských bytů v Brně zasahovala i v Hladíkově kanceláři. Premiér Petr Fiala s s návrhem čekal do konce minulého roku s ohledem na možný posun v kauze, policie však Hladíka z ničeho neobvinila. Od listopadu byl řízením ministerstva pověřený lidovecký ministr práce Marian Jurečka.

Pavel při ceremoniálu na Pražském hradě ocenil, že hned den po inauguraci může udělat podobný pracovní krok. „… a ukončit dlouhé období různých dohadů a výhrad. Z toho, co jsem si měl sám možnost zjistit, tak prázdných,“ řekl Pavel.

Zeman vedle brněnské kauzy vyčítal Hladíkovi i nedostatečné vzdělání v oboru. Vadilo mu i to, že ve stranickém tisku publikoval inzerát, kterým hledal náměstka a spolupracovníky pro svůj budoucí tým na ministerstvu, ač ještě nebyl jmenován.

Úkoly ministerstva jsou důležité nejen pro životní prostředí, ale pro strukturálně postižené regiony, řekl Pavel. „Bude velice důležité, aby zdroje, které jsou na pomoc těmto regionům vyčleněné, byly využity s maximální efektivitou“.

Zdroje: