Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Zeman se směje Schwarzenbergovi: Karle, mám dost času. Ty ne

Zeman se směje Schwarzenbergovi: Karle, mám dost času. Ty ne
Schwarzenberg a Zeman | zdroj: Mediafax

Prezident republiky Miloš Zeman nyní vede poměrně zásadní spor s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem ohledně zahraniční politiky, konkrétně o jmenování velvyslanců. ParlamentníListy.cz mají zajímavé informace ze zákulisí, dle nichž je zřejmé, že si je prezident Zeman své převahy naprosto vědomý.

Minulé úterý byl Schwarzenberg kvůli tomu na Hradě. Zeman by si přál Livii Klausovou jako velvyslankyni na Slovensku a Vladimíra Remka jako vedoucího zastupitelské mise v Moskvě, Schwarzenberg zase chce, aby ambasádě v Izraeli šéfoval exministr Alexandr Vondra.

Podle informací ParlamentníchListů.cz prý Klausové také hraje do karet, že slovenský premiér Robert Fico by její jmenování slovenskou velvyslankyní uvítal. Čili by jistě neměla problém dostat agrément, tedy souhlas, slovenské strany. Podobně má Klausová i neformální podporu podnikatelů.

K dohodě nedošlo

Podle informací ParlamentníchListů.cz z hradních kuloárů k dohodě mezi prezidentem a ministrem zahraničí nedošlo. Tedy došlo snad pouze k jediné – že se oba politici nebudou mediálně k věci vyjadřovat. Zeman si je ale jistý svou pozicí, ze svých nominací neustoupí a dává to Schwarzenbergovi najevo.

„Prezident Zeman mu prý řekl, že má čas pět let na Hradě, zatímco jeho čas, tedy Schwarzenberga, se v Černínském paláci krátí. A že si může na rozdíl od knížete počkat,“ řekl ParlamentnímListům.cz dobře informovaný zdroj.

„Pokud bude Miloš Zeman na svém výběru trvat, prosadí ho. Podle mých informací na něm trvat bude. A ani jeho kandidáti to, pokud vím, nechtějí vzdát,“ uvedl podobně bývalý vicekancléř prezidenta Václava Klause Petr Hájek.

Zdroje: