Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Zeman se chce tento týden setkat s Hladíkem, řekl premiér po obědě s prezidentem

Zeman se chce tento týden setkat s Hladíkem, řekl premiér po obědě s prezidentem
Miloš Zeman s chotí Ivanou přivítal na zámku v Lánech k tradičnímu novoročnímu obědu Petra Fialu a jeho manželku Janu | zdroj: Twitter Jiřího Ovčáčka

Prezident Miloš Zeman se chce tento týden setkat s kandidátem na ministra životního prostředí Petrem Hladíkem (KDU-ČSL). Po dnešním obědě s hlavou státu to novinářům řekl předseda vlády Petr Fiala (ODS). Zeman podle něj bude chtít mluvit o všech okolnostech, které Hladíkovu nominaci doprovázejí. Kancléř Vratislav Mynář později sdělil deníku Blesk, že schůzka Zemana s Hladíkem se uskuteční ve středu.

Fiala navrhl Zemanovi jmenování Hladíka minulý týden, ve funkci má nahradit Annu Hubáčkovou, která počátkem října rezignovala ze zdravotních důvodů. Resort dočasně vede lidovecký předseda a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Fiala chtěl s návrhem na Hladíkovo jmenování počkat na případný posun v kauze přidělování městských bytů v Brně. Kvůli ní policie zasahovala i v Hladíkově kanceláři, z ničeho jej ale neobvinila. Bývalý náměstek brněnské primátorky několikrát uvedl, že s policisty spolupracoval.

„Pan prezident se chce setkat s Petrem Hladíkem a bavit se s ním o všech okolnostech a věcech, které provázejí to jmenování,“ řekl Fiala na dotaz, zda je pravda, že má Zeman ke jmenování výhrady. Premiér dodal, že předpokládá, že po schůzce Zeman sdělí své rozhodnutí o dalším postupu. Poznamenal, že tématem schůzky by mohly být i Hladíkovy úkoly na ministerstvu životního prostředí.

Minulý týden Fiala ČTK sdělil, že chtěl poskytnout dostatek času, aby se situace kolem Hladíka vyjasnila, a že potřebná doba již uplynula. „Podle informací, které jsou k dispozici, není Petr Hladík z ničeho obviněn a není proti němu vedeno trestní stíhání. Proto jsem vyhověl nominaci KDU-ČSL a poslal prezidentu republiky návrh na jmenování Petra Hladíka ministrem životního prostředí,“ uvedl Fiala ve čtvrtek.

Premiér Fiala se setkal v Kramářově vile se svými předchůdci

Petr Fiala se setkal dnes v podvečer v pražské Kramářově vile s devíti svými předchůdci ve funkci předsedy vlády. Pozval je s jejich doprovodem na slavnostní večeři u příležitosti 30. výročí vzniku samostatné České republiky. Z akce se podle úřadu vlády omluvili první úřednický premiér Josef Tošovský a někdejší sociálnědemokratický ministerský předseda Bohuslav Sobotka.

Fiala označil akci v Kramářově vile za zvláštní. „Nejde o to, abychom probírali nějaká konkrétní témata, myslím, že bychom se na řadě politických otázek určitě neshodli. Nezapomeňme, že řada těch bývalých premiérů jsou navzájem bývalí političtí soupeři, někteří jsme i současní političtí soupeři,“ řekl novinářům. Setkání má vedle oslavy 30 let od vzniku samostatné ČR ukázat, že nad politickým soupeřením a spory stojí společný zájem Česka. „Že jsme schopni v takto slavnostní chvíli sednout si k jednomu stolu a povídat si. Myslím, že už v tom je ta hodnota,“ uvedl Fiala.

Někdejší úřednický premiér Jiří Rusnok při příchodu podotkl, že své kolegy neviděl většinou velmi dlouho. „Myslím, že přes všechny politické půtky a rozdílnosti nakonec snad všem záleží na naší zemi,“ řekl.

Někteří bývalí premiéři šli od automobilů do vily přes bránu pěšky. Vedle Rusnoka k nim patřil také Petr Nečas a někdejší sociálnědemokratičtí premiéři Jiří Paroubek a Vladimír Špidla. Další bývalí ministerští předsedové dorazili vozy až před vchod do budovy. Patřili mezi ně i někdejší prezident Václav Klaus a současný prezident Miloš Zeman, předseda ANO Andrej Babiš a Mirek Topolánek. Klaus a Topolánek stáli v čele vlád jako předsedové ODS, Zeman jako předseda ČSSD.

Fiala je 13. premiérem za dobu existence samostatného Česka. Vede v pořadí 16. kabinet. Trojice někdejších premiérů totiž složila po dvou vládách. Někdejší sociálnědemokratický premiér Stanislav Gross v roce 2015 zemřel.

K večeři se podávala jako hlavní chod telecí svíčková, houbové pyré, cuketa a omáčka albufera. Před tím si mohli účastníci pochutnat na burratě s ovocem, fenyklem, bazalkovým pestem, balzamikovou redukcí a bylinkovým olejem. Dezert pak představovala Pavlova s malinovým sorbetem, lesními plody a šlehačkou. K pití bylo k dispozici bílé a červené víno, pivo, káva a čaj.

Česká republika vznikla 1. ledna 1993 po rozdělení společného státu Čechů a Slováků. První lednový den je v České republice i na Slovensku státním svátkem. Fiala uvedl, že již tehdy byl jako politolog přesvědčen, že jiná cesta než rozpad Československa není. „Bez ohledu na to, jaký jsme kdo měli vztah k Československu, jak jsme se na to dívali. Ta situace spěla k tomu, že dva národy půjdou každý svou cestou,“ poznamenal. Ocenil, že rozdělení bylo pokojné. „A nakonec že vedlo k tomu, že vztahy mezi oběma zeměmi, oběma společnostmi jsou mimořádné,“ dodal. 

Současní i bývalí představitelé ČR se sešli v Rudolfinu u Dvořákovy Novosvětské

Současní i bývalí političtí představitelé České republiky si dnes připomněli 30. výročí jejího vzniku na koncertě v pražském Rudolfinu. Novosvětskou symfonii nejhranějšího českého skladatele Antonína Dvořáka si přišli poslechnout současní předsedové české a slovenské vlády Petr Fiala (ODS) a Eduard Heger, bývalí čeští premiéři, současní ministři či předsedové a místopředsedové obou parlamentních komor.

„Společnou prací se slovenskými přáteli se nám podařilo zachovat všechno dobré, co ve společném státě existovalo,“ řekl Fiala v úvodním vystoupení. Ocenil to, že Česko a Slovensko si navzájem pomáhají, například v Severoatlantické alianci, a využívají toho, že si vzájemně dobře rozumějí. Ke Slovensku podle premiéra cítí mimořádnou blízkost i lidé, kteří někdejší federaci obou nyní samostatných států nezažili - a tento postoj je podle Fialy potřebné rozvíjet i do budoucna.

Velmi dobře chápeme, že společně jsme silnější, uvedl Heger. Česko a Slovensko si podle něho zachovaly bratrské pouto, mezi oběma zeměmi existuje jazyková a kulturní blízkost i silné rodinné vazby.

Česká republika je podle Fialy silnější, bohatší, poučenější a zkušenější než v roce 1993, kdy se společný stát Čechů a Slováků rozpadl. „Máme co slavit, máme být společně na co hrdí,“ dodal. Podle něj se v Česku za uplynulých 30 let výrazně posílila občanská společnost, takže lidé neváhají pomoci obětem ničivých přírodních katastrof či války.

Česká filharmonie zahrála pod taktovkou svého šéfdirigenta Semjona Byčkova před Dvořákovou devátou symfonií Z Nového světa také skladatelovu předehru Karneval. V úvodu akce zazněly česká i slovenská hymna.

Z bývalých premiérů se v publiku sešli Vladimír Špidla, Jiří Paroubek, Mirek Topolánek, Jiří Rusnok, Jan Fischer a Andrej Babiš, většina z nich dorazila s partnerkami. Mezi posluchači v sále byli také předsedové Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) či bývalá první první dáma Dagmar Havlová. Pozvání přijala rovněž řada velvyslanců.

Zdroje: