Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 1°C Polojasno

Zeman: Romům se musí sebrat dávky. Uvidíte jak budou pracovat!

Zeman: Romům se musí sebrat dávky. Uvidíte jak budou pracovat!
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Rasové nepokoje na severu Čech jsou podle bývalého premiéra Miloše Zemana zapříčiněny hlavně nedostatkem strategických investic, které by vytvořily nové pracovní příležitosti. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek totiž nabízí řešení, která připomínají hašení požáru sklenicí vody.

K uklidnění nicméně nepomůže ani vznik romské politické strany, protože Romové nejsou jednotní a k volbám nechodí.

„Romská populace bohužel většinou žije ze sociálních dávek a tuzemský anticikanismus je způsoben hlavně jejich zneužíváním. Jako první krok je nutné vytvořit nové pracovní příležitosti, k čemuž je třeba takové hospodářské politiky, která preferuje investice před spotřebou. Právě investice totiž vytvářejí pracovní příležitosti. Hned poté by se přešlo ke kroku číslo dvě, což by byla tvrdě uplatňovaná zásada, podle níž, když nepracuješ, ač bys mohl, tak sociální dávky nedostaneš," nabízí pro ParlamentníListy.cz řešení současných problémů hlavně na severu Čech expremiér a čestný předseda Strany práv občanů - Zemanovci (SPOZ) Miloš Zeman. Posledním bodem jeho návrhu by bylo tvrdé postihování kriminálního chování bez ohledu na etnický původ.

Požár třeba hasit cisternou

Podle Zemana totiž současná politická garnitura řeší problém polovičatě a ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek v tom také plave. „Je poněkud pokrytecké, když ministr Drábek nabízí sto nebo dvě stě volných pracovních míst na veřejně prospěšné práce. A s nepokoji ve Šluknovském výběžku to má hodně společného, protože jde o hašení požáru sklenicí vody. Je totiž potřeba masivní investiční strategie. Projekty, které by zaměstnaly řádově desítky tisíc lidí. Pak člověk může bez pokrytectví říct, že pracovní příležitosti vytvořil, šanci má každý, ale kdo pracovat nechce, ať zapomene na sociální dávky," míní Zeman.

Celý článek naleznete na ParlamentníListy.cz