Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Zeman má k Hladíkovi výhrady, není nyní připraven jej jmenovat ministrem

Zeman má k Hladíkovi výhrady, není nyní připraven jej jmenovat ministrem
Miloš Zeman přijal na Pražském hradě nominanta na ministra životního prostředí Petra Hladíka | zdroj: Twitter Jiřího Ovčáčka

Prezident Miloš Zeman sdělil místopředsedovi KDU-ČSL Petru Hladíkovi, že má výhrady k jeho jmenování do funkce ministra životního prostředí a není v tuto chvíli připraven tak učinit. Hladík to řekl novinářům po dnešním jednání s hlavou státu na Pražském hradě. Má dojem, že Zemanovi výhrady, které vznesl, vysvětlil.

„Vedli jsme spolu poměrně dlouhou debatu nad tématem řízení ministerstva životního prostředí. Debata byla poměrně obsáhlá, hluboká, poměrně konkrétní,“ řekl Hladík. „V jejím závěru mi pan prezident sdělil, že má výhrady k mému jmenování a není v tuto chvíli připraven mě jmenovat ministrem životního prostředí. Domnívám se, že jsem mu tyto výhrady, které on vznesl, vysvětlil, nicméně v tuto chvíli pan prezident na svém stanovisku trvá,“ dodal.

Průtahy se jmenováním nového ministra vyvolala kauza přidělování městských bytů v Brně. Kvůli ní policie zasahovala i v Hladíkově kanceláři, z ničeho jej ale neobvinila. Bývalý náměstek brněnské primátorky několikrát uvedl, že s policisty spolupracoval.

Fiala návrh na Hladíkovo jmenování do funkce podal na konci prosince. Tehdy ČTK sdělil, že chtěl poskytnout dostatek času, aby se situace vyjasnila, a že potřebná doba uplynula. „Podle informací, které jsou k dispozici, není Petr Hladík z ničeho obviněn a není proti němu vedeno trestní stíhání. Proto jsem vyhověl nominaci KDU-ČSL a poslal prezidentu republiky návrh na jmenování Petra Hladíka ministrem životního prostředí,“ uvedl minulý týden premiér.

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka nevidí žádné zásadní důvody, pro které prezident Zeman odmítá Hladíka jmenovat. „Informaci od pana prezidenta beru na vědomí, nevidím však žádné zásadní důvody proč Petra Hladíka odmítá jmenovat. Petr Hladík je kompetentní v oblasti životního prostředí, tuto agendu měl na starosti v Brně, nespáchal nic nezákonného, není obviněn či trestně stíhán,“ uvedl Jurečka.

Premiér Petr Fiala (ODS), který Hladíka prezidentovi navrhl, vzal Zemanovo rozhodnutí na vědomí. O situaci bude jednat s Jurečkou, sdělil mluvčí vlády Václav Smolka. Dá se předpokládat, že k jednání budou mít prostor během čtvrteční návštěvy Vatikánu, kam spolu ráno zamíří na pohřeb emeritního papeže Benedikta XVI.

Zdroje: