Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Ze zákulisí: V ČSSD se mluví o koalici s Andrejem Babišem a lidovci

Ze zákulisí: V ČSSD se mluví o koalici s Andrejem Babišem a lidovci
Bohuslav Sobotka a Michal Hašek | zdroj: isifa/MAFRA/Michal Růžička

Přestože přesné volební výsledky nelze odhadovat, některé strany už vedou předběžná jednání o budoucím vývoji. Jednou z možných variant se ukazuje být koalice ČSSD, hnutí ANO Andreje Babiše a KDU-ČSL. Podle informací ParlamentníchListů.cz se o této variantě již jednalo.

Do otevření volebních místností zbývají dva dny a scénářů na možné povolební uspořádání je mnoho. Přestože ve všech průzkumech vítězila ČSSD, v poslední době však ztrácela a pokud by takový byl i její volební zisk, nejspíš by musela začít uvažovat o koaliční vládě. Špičky totiž původně mluvily o jednobarevném menšinovém kabinetu.

Vyjednávání se evidentně vedou na všechny strany. Jak už informoval server novinky.cz, dva nejvyšší muži sociální demokracie, Bohuslav Sobotka a Michal Hašek, si dali tajné setkání s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem a místopředsedkyní komunistů Miroslavou Vostrou. Jejich příchody na schůzku ovšem zachytili novináři.

Mluví se o nové koalici

Jisté ovšem je, že možná jednání o menšinové vládě ČSSD s podporou komunistů nejsou jedinou variantou, se kterou vedení sociálních demokratů operuje. Dalším takovým scénářem může být vládní spolupráce ČSSD s hnutím ANO miliardáře Andreje Babiše a případně ještě KDU-ČSL, pokud se dostane do sněmovny. Existenci takových úvah a jednání ParlamentnímListům.cz potvrdilo několik dobře obeznámených zdrojů.

Jako jednu z možných variant to vidí i novinář a politický analytik Erik Best, který se ve svých prognózách nepříliš často mýlí. Podle jeho slov však vedení ČSSD jako nejlepší variantu vidí právě jednobarevnou vládu sociální demokracie s podporou komunistů. Pokud by tyto dvě strany nezískaly potřebnou většinu ve sněmovně, přijde podle Besta na řadu scénář ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

Best připomněl svoji nedávnou úvahu o tom, že se bude po volbách s Andrejem Babišem chtít sejít prezident Miloš Zeman. To by naznačený scénář de facto potvrzovalo. „Nemusí to ale být na věčnost, může jít o vládu třeba na devět měsíců či na rok a Babiš by z toho mohl vycouvat,“ myslí si Best.

„Celkově si myslím, že když se bude v příští vládě angažovat pan Babiš, tak dlouhodobě to bude svým způsobem Zemanova vláda. Kdyby ale vládla ČSSD s komunisty, tak je to jasnější, protože KSČM lze považovat za podporovatele Zemana. V Babišově případě by se ale prezident mohl tvářit, že to není vláda a mohl by ji víc kritizovat,“ uvedl Best.

„Jak jsem už řekl, pokud nebude mít ČSSD s KSČM většinu hlasů, přijde na řadu varianta s Babišem. Bude to ale možná trochu těžce stravitelná varianta a to jak pro Babiše, tak pro lidovce, pokud se tedy nakonec do sněmovny dostanou,“ dodává pro ParlamentníListy.cz. Best.

Nepředvídatelné jednání politických stran

Politolog Zdeněk Zbořil podtrhuje současné nepředvídatelné jednání politických stran. „Po těchto volbách je možné všechno. Nemáme se podle čeho orientovat. Já jsem si dal na papír hesla asi patnácti stran a zatím se mi ani na čtyřiceti lidech, většinou studentech, nikdo netrefil do jediného hesla. Ta jsou totiž tak prázdná, že nabízejí možnou dohodu kohokoliv s kýmkoliv,“ hodnotí Zbořil.

A pokud se prý některá strana od druhé distancuje, vždycky jde o záležitosti minulosti. Ať už kvůli komunistické minulosti, anebo i kvůli minulosti v ODS. „Ostatní strany v sobě mají tolik pružnosti, že se mohou pospojovat s kdekým. Se sociální demokracií je ale problém, protože jen Bůh ví, jak ve volbách dopadne. Poslední dobou tam byla v preferencích sestupná tendence,“ sděluje Zbořil.

„Pak by mohlo přijít na něco ve smyslu, že ve výjimečném stavu je nutné výjimečné řešení. V takovém případě se může do koalice k ČSSD přidat klidně TOP 09, ale klidně také zmíněné Babišovo ANO 2011. Takovou koalici by mohl ovlivnit ten třetí člen, ale toho neumíme předpovědět, protože je velké množství malých stran, které do sněmovny mohou proniknout,“ pokračuje politolog.

Podle Zdeňka Zbořila nejsou programy jednotlivých stran natolik precizně formulované, aby se od sebe odlišovaly. „Lidé si potom těžkou můžou vybírat podle programu. Budou volit podle toho, kdo se jim líbí a kdo je jim více sympatický. Do toho se ještě zapojuje ta protizemanovská tupost, která říká, že je nutné volit proti Zemanovi, který se ale voleb neúčastní. Může tomu pouze přihlížet a čekat, co mu ti hlupáci přinesou na stříbrném podnosu jako jeho podíl na moci ve státě,“ uzavírá pro server ParlamentníListy.cz Zdeněk Zbořil.

Zdroje: