Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Zdravotním pojišťovnám dochází peníze

Zdravotním pojišťovnám dochází peníze
zdroj: tisková zpráva

Zdravotní pojišťovny za leden vybraly o 800 milionů méně než loni. Hrozí, že peníze dojdou úplně. Pak by pojišťovny sáhly k tomu nejhoršímu – zvýšení sazeb pojistného. Uvádí to Lidové noviny (LN).

Méně peněz pro pojišťovny údajně souvisí s ekonomickou krizí, která snižuje výběr zdravotního pojištění. Pojišťovny jsou tak nuceny část zdravotní péče hradit ze svých rezerv. Vyplývá to z údajů Svazu zdravotních pojišťoven ČR, které ale hrozí tím, že jim finanční rezervy dříve nebo později dojdou.

"Výsledky za letošní leden ukázaly, že došlo k dalšímu výraznému snížení výběru pojistného. Získané finanční prostředky jsou přitom nejnižší ve stejném období za poslední čtyři roky," upozornil LN Ladislav Friedrich, prezident Svazu zdravotních pojišťoven.

Pokles téměř o pět procent

Letos v lednu vybraly zdravotní pojišťovny o 800 milionů korun méně než ve stejném měsíci o rok dříve. "To znamená propad o dalších 4,75 procenta, což je varující údaj," zmínil Friedrich. Již loňský leden přinesl abnormálně vysoký pokles výběru pojistného oproti stejnému měsíci v roce 2008. Výběr zdravotního pojištění navíc meziročně poklesl i za celý loňský rok a podle Friedricha lze očekávat, že tomu tak bude i letos.

„S hodnocením je la třeba počkat až na data za únor a březen. Ta poskytnou přesnější obrázek o skutečném vývoji," uvedl Friedrich. Problémem podle něj je, že kvůli ekonomické krizi nelze očekávat navyšování mezd a přijímání nových zaměstnanců. A právě tyto kroky by mohly zvrátit pokračující propad ve výběru zdravotního pojištění.

Pokud bude probíhat dosavadní trend poklesu výběru, pak Svaz zdravotních pojišťoven udává, že bude nutné přistoupit ke zvýšení pojistného. V opačném případě nebudou mít zdravotní pojišťovny dostatek dostatek zdrojů k financování zdravotní péče. A tato hrozba je skutečně reálná. Ukazuje to na začátek letošního roku," dodal pro Lidové noviny Friedrich.

Ministerstvo o problému ví

I ministerstvo zdravotnictví údajně o problému ví. „Zdravotním pojišťovnám v ekonomické krizi budou rychle docházet peníze a objem péče nudou moci udržet jen díky rezervám z předchozích let," uvedla před časem ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

Peníze letos vystačí

Lidové noviny připomínají, že dosud pojišťovny mají ještě nějaké rezervy  a ty by měly pokrýt alespoň schodek v letošním roce. Pokud se situace nezlepší, pak v tom nadcházejícím to údajně již bude tristní.

www.parlamentnilisty.cz