Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Skoro zataženo

Zatýkání Lukašenkových oponentů. Běloruská policie zasahuje proti ochráncům lidských práv

Zatýkání Lukašenkových oponentů. Běloruská policie zasahuje proti ochráncům lidských práv
Běloruský prezident Alexandr Lukašenko na setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Lukašenka, který vládne v zemi od roku 1994, podporuje právě Moskva | zdroj: Profimedia

Běloruská policie dnes prohledala domy i kanceláře právníků a ochránců lidských práv při novém zátahu proti oponentům prezidenta Alexandra Lukašenka.

Policie zadržela nejméně deset lidí, informovala agentura Reuters, která se odvolává na několik skupin ochránců lidských práv, média a opoziční vůdkyni Svjatlanu Cichanouskou. Bezpečnostní složky se k informacím o prohlídkách a zatýkání nevyjádřily. Úřady provedly razie den poté, co prezident slíbil vypořádat se s nevládními organizacemi, které obviňuje z podněcování nepokojů, poznamenala agentura AP.

Policie prohledala nejméně 14 nevládních, lidskoprávních a charitativních organizací a médií včetně organizace Vjasna-96 či Běloruské lidové fronty, což je nejstarší politická strana v zemi.

Také nezávislá mediální a charitativní skupina Imena, která se sama nepokládá za opoziční, uvedla, že policie prohledala její kanceláře. Podle listu Naša Niva se bezpečnostní složky pokusily prohledat i sídlo dalšího uskupení na ochranu lidských práv - Běloruského helsinského výboru. Důvody k prohlídkám organizace neupřesnily.

Zástupci Vjasny-96 sdělili, že se nemohou zkontaktovat se svým šéfem Alesem Bjaljackým. Policie ho zatkla v roce 2012 a on pak strávil dva roky ve vězení, uvádí AP. Vjasna-96 je jednou z předních organizací na ochranu lidských práv v Bělorusku a je hlavním zdrojem informací o zatýkání politických odpůrců režimu. Členové organizace mimo jiné monitorují a dokumentují porušování lidských práv a poskytují pomoc obětem represí.

Úřady přikročily k uzavření kritických a nestátních médií a k zákazům činnosti organizací na ochranu lidských práv po hromadných protestech, které propukly v srpnu loňského roku. Jejich spouštěčem se staly výsledky prezidentských voleb, v nichž podle oficiálních výsledků zvítězil opět Alexandr Lukašenko, jenž této východoevropské zemi vládne tvrdou rukou od roku 1994. Podle opozice, Evropské unie a některých zemí byly výsledky voleb zfalšované ve prospěch dlouholetého autoritářského prezidenta.

Lukašenko, kterého podporuje Moskva, obvinění z volebních podvodů odmítá. Policie proti demonstracím tvrdě zasáhla a desetitisíce lidí zatkla. V úterý Lukašenko podle AP řekl, že postaví před spravedlnost 1500 pracovníků nevládních organizací a novinářů, které obviňuje, že jsou financováni ze zahraničí.

Před několika dny běloruské úřady oznámily, že zablokovaly webové stránky zpravodajského portálu Naša Niva; jednoho z hlavních a nejstarších médií v zemi. Server informoval o protivládních demonstracích. V květnu úřady zablokovaly zpravodajský portál Tut.by. Zadržely přitom i několik novinářů, celkem je nyní ve vězení 39 žurnalistů, kteří buď čekají na soud, anebo už byli odsouzeni, dodává AP.

Zdroje: