Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Lukašenko uzavírá hranice Běloruska s Ukrajinou

Lukašenko uzavírá hranice Běloruska s Ukrajinou
Alexandr Lukašenko vládne v Bělorusku už 27 let. Někdy je označován jako poslední evropský diktátor | zdroj: Profimedia

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko dnes nařídil zcela uzavřít hranice s Ukrajinou. Oznámil také, že úřady rozkryly skupinu údajných povstalců napojených na západní země, kteří chtěli svrhnout jeho režim. Informovala o tom běloruská státní agentura BelTa.

Úplné uzavření hranice zdůvodnil Lukašenko tím, že z Ukrajiny do Běloruska proudilo „obrovské množství zbraní“. „Proto jsem rozkázal pohraničnímu vojsku, aby zcela uzavřelo hranici s Ukrajinou,“ citovala BelTa běloruského autoritářského lídra.

Uvedl také, že dnes byly „rozbity teroristické spící buňky“ napojené na Německo, Ukrajinu, Spojené státy, Polsko a Litvu, jejichž cílem bylo podle něj „násilně svrhnout režim“.

Za údajným pokusem o převrat podle Lukašenka stáli lidé ve skupině na sociální síti Telegram, která se jmenuje Sebeobranné oddíly Běloruska. Uvedl, že tito lidé se pokusili provádět sabotáže strojů v běloruských dřevozpracujících podnicích a také narušit činnost komunikačního centra ruského námořnictva, které je umístěné na území Běloruska.

Lukašenko, který vládne své zemi pevnou rukou již 27 let, v minulosti vícekrát obvinil Západ z pokusů „destabilizovat“ Bělorusko, a tím i docílit pádu jeho režimu. Jeho sdělení přichází poté, co Bělorusko v pondělí pozastavilo účast v projektu Evropské unie Východní partnerství, který slouží ke sbližování EU se státy východní Evropy a Kavkazu.

Minulý týden se v reakci na incident, kdy běloruské úřady v květnu donutily k přistání v Minsku komerční let mířící do Vilniusu a zatkly opozičního novináře Ramana Prataseviče cestujícího tímto letem, shodli ministři zahraničí členských zemí EU na podobě nových protiběloruských sankcí. Na unijním sankčním seznamu nyní figuruje 166 lidí a 15 institucí. Bělorusko v reakci na sankce odvolalo na konzultace svého zástupce při EU.

Zdroje: