Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

Záplavy v Itálii mají už 15 obětí, tisíce lidí se stále nemohou vrátit domů

Záplavy v Itálii mají už 15 obětí, tisíce lidí se stále nemohou vrátit domů
Záplavy v italské oblasti Emilia Romagna | zdroj: Profimedia

Itálie dnes drží den smutku kvůli záplavám, které si minulý týden vyžádaly 15 obětí a způsobily rozsáhlé škody v regionu Emilia Romagna na severovýchodě země. Stejnou oblast postihly záplavy už začátkem května. Italská vláda v úterý schválila pomoc postiženým oblastem za dvě miliardy eur (asi 48 miliard Kč). Na 23 000 lidí stále zůstává v náhradním ubytování. Ve čtvrtek má oblast navštívit i šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová.

Poslední oběť záplav byla nalezena v úterý v provincii Ravenna. Jde o osmašedesátiletého muže, který byl pohřešován od 17. května. Svědci ho naposledy viděli, jak vystoupil z auta a pak ho strhl proud vody.

Podle regionální radní pro životní prostředí Irene Priolové první odhad škod způsobených záplavami činí zhruba sedm miliard eur. Šéf postiženého regionu Stefano Bonaccini už dříve uvedl, že škody na dopravní infrastruktuře se vyšplhaly na nejméně jednu miliard eur. Rozsáhlé škody hlásí také sadaři, podle kterých bude nutné v postižené oblasti zlikvidovat zhruba deset milionů stromů.

Italská vláda schválila v úterý dekret s opatřeními, která mají postižené oblasti pomoci. Zahrnují mimo jiné pozastavení plateb daní a sociálního pojištění pro lidi z těchto regionů do konce srpna. Také energetická společnost už v oblastech lidem pozastavila povinnost plateb účtů za energie.

Premiérka Giorgia Meloniová v úterý oznámila, že vláda už vyčlenila pro postižené oblasti v první fázi 300 milionů eur (7,2 miliardy Kč). Vláda rovněž plánuje zdražení vstupného do muzeí o jedno euro, výtěžek má dostat postižená oblast na škody na kulturním majetku.

Až 400 milionů eur (9,6 miliardy korun) chce vláda získat z fondu EU pro katastrofy. Škody způsobené záplavami na severovýchodě Itálie si ve čtvrtek přijede osobně prohlédnout šéfka EK.

profimedia-0778655725 Záplavy v italské oblasti Emilia Romagna | zdroj: Profimedia profimedia-0778655821 Záplavy v italské oblasti Emilia Romagna | zdroj: Profimedia

Zdroje: