Dnes je pátek 20. září 2024., Svátek má Oleg
Počasí dnes 21°C Polojasno

Zájem o voličské průkazy je podle radnic větší než před minulými eurovolbami

Zájem o voličské průkazy je podle radnic větší než před minulými eurovolbami
Nový způsob přepočtu sice opět zvýhodňuje úspěšnější strany, ale mírněji než dosud. Mandáty se budou přidělovat automaticky bez možnosti povolebního zásahu stran | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

O voličské průkazy pro letošní volby do Evropského parlamentu mají lidé větší zájem než před pěti lety. Některé obecní úřady oslovené ČTK hlásí i výrazně vyšší počty vydaných průkazů. Radnice městské části Brno-střed jich oproti roku 2019 vydala více než dvojnásobek. Poslední možnost požádat o vystavení průkazu je dnes, do Evropského parlamentu se bude v Česku volit 7. a 8. června.

Na radnici městské části Praha 3 zažádalo o voličský průkaz zhruba 1300 lidí. Podle mluvčího radnice Jiřího Hannicha je o průkazy zájem vyšší než před pěti lety, kdy jich vydali kolem 750. "Již nyní je tedy jasné, že zájem o voličské průkazy je letos vyšší," uvedl.

Vyšší zájem oproti roku 2019 registruje i radnice dalších pražských částí. Praha 4 letos vydala zhruba 2000 voličských průkazů, Praha 6 kolem 1900, stejně tak desátá městská část. Více průkazů než v roce 2019 vydala před letošními volbami i radnice Prahy 12, letos jich bylo asi 770, což je nárůst o 69 procent.

Výrazně vyšší zájem o voličské průkazy než při minulých eurovolbách byl letos v Opavě. "Letos jsme zatím vydali ke 13:00 celkem 401 průkazů. Před pěti lety jich bylo mnohem méně. Tehdy o ně projevilo zájem 208 lidí," řekl ČTK mluvčí magistrátu Roman Konečný. Lidé podle něj vyřízení nechali na poslední chvíli. Velkou většinu zájemců úředníci odbavili dnes.

Také v Českých Budějovicích je poptávka po voličských průkazech vyšší. O vydání požádalo do dnešních 16:00, kdy termín skončil, 967 voličů. Při posledních volbách do europarlamentu v roce 2019 volilo na průkazy 570 obyvatel Českých Budějovic, řekla ČTK mluvčí magistrátu Jitka Welzlová.

Rovněž magistrát v Hradci Králové zaznamenal výrazně vyšší zájem o voličské průkazy pro eurovolby. K dnešním 11:00 evidoval 887 žádostí, zatímco před pěti lety bylo vydáno celkem 541 voličských průkazů, řekla ČTK mluvčí magistrátu Kateřina Rohlíčková. Proti sněmovním volbách v roce 2021 je však zájem menší, tehdy bylo v Hradci Králové vydáno 1282 průkazů.

Radnice nejlidnatější brněnské městské části Brno-střed, kde žije přes 70.000 lidí, vydala do dnešních 13:00 přes 800 volebních průkazů. "A lidé stále chodí," uvedl mluvčí městské části Michal Šťastný. Proti minulým volbám do Evropského parlamentu jde o více než dvojnásobný nárůst. "Pro zajímavost na druhé kolo posledních prezidentských voleb jsme vydali přibližně 2200 průkazů," doplnil.

V městské části Brno-sever, kde žije okolo 50.000 lidí, vydal úřad přes 530 průkazů. Královo-Pole přibližně s 30.000 obyvateli vydalo více než 340 průkazů.

Větší zájem o voličské průkazy než před eurovolbami před pěti lety mají také obyvatelé Karviné. "V roce 2019 bylo vydáno 137 průkazů. K těmto volbám to bylo k dnešnímu poledni 245 průkazů," uvedl mluvčí karvinského magistrátu Lukáš Hudeček.

Naproti tomu v Plzni hodnotí letošní zájem jako standardní. "Městské obvody plzeňského magistrátu vydaly zhruba 1200 voličských průkazů," řekl dnes ČTK vedoucí odboru správních činností magistrátu Roman Matoušek.

O voličský průkaz musí žádat obecní úřad lidí, kteří plánují vybírat letošní české europoslance mimo domovskou obec. Dokument potřebují i Češi dlouhodobě pobývající v zahraničí, kteří se k českým volbám do Evropského parlamentu přihlásili.

Zdroje: