Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Zadlužení českého státu rychle roste. Každý již dluží 112 tisíc korun

Zadlužení českého státu rychle roste. Každý již dluží 112 tisíc korun
zdroj: tisková zpráva

Státní dluh České republiky se zvyšuje každým rokem a ani v budoucnu se jeho růst nezastaví. Každý Čech již teď dluží 112 tisíc korun.

Zadlužení českého státu se v loňském roce zvýšilo o více než 178 miliard a vyšplhalo se tak na 1,178 bilionu korun. Na každého Čecha tak nyní připadá dluh vyšší než 112 tisíc korun. Ekonomičtí experti v této souvislosti varují před rychlým navyšováním dluhu a neřešením zadluženosti země.

Státní dluh tvoří dluhy vlády a vzniká zejména hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami či půjčkami od Evropské investiční banky. Někteří ekonomičtí experti upozorňují ale nyní na to, že podle dat OECD bude mít Česko v příštím roce téměř dvojnásobné zadlužení, než mělo v roce 2002.

Čtěte také:
Náš program je reálný, ptejte se spíše pravice, vyzval Paroubek
Paroubek byl odstrašující, trdí o kongresu ČSSD rivalové


Za deset let jako Řekové

„To je velmi nezdravý trend, který by znamenal při nezměněné politice, že za osm až deset let budeme zhruba tam, kde je dnes Řecko," zhodnotil vývoj zadlužení analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Statistiky ukazují, že zatímco v roce 2002 bylo zadlužení Česka pouze 33 procent HDP, v roce 2011 to podle OECD má činit téměř 60 procent HDP.

Významným důvodem růstu dluhu je i emise státních dluhopisů v celkové výši 203 miliardy korun. Na pokrytí výdajů státu si chce letos ministerstvo financí půjčit až 280 miliard korun, v příštím roce až 306 miliard.

www.parlamentnilisty.cz