Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Za kauzu Nagyová může exministr Pospíšil, ozývá se z ODS

Za kauzu Nagyová může exministr Pospíšil, ozývá se z ODS
Jiří Pospíšil | zdroj: Mediafax

ANKETA Podle informací ParlamentníchListů.cz na začátku kauzy Nagyová se na poslaneckém klubu ODS ozývaly hlasy, že si ODS může za kauzu Nagyová sama s tím, že ministrem spravedlnosti byl ve vládách Mirka Topolánka i Petra Nečase Jiří Pospíšil.

ODS ostře kritizuje postup státních zástupců v kauze bývalé šéfky kabinetu premiéra Petra Nečase Jany Nagyové a tří bývalých poslanců ODS. Poslanecký klub ODS vyzval ve středu vládu Jiřího Rusnoka, aby se neprodleně zabývali situací ve státním zastupitelství a v policii s ohledem na výrok Nejvyššího soudu České republiky, který konstatoval, že jejich rozhodováním došlo mimo jiné „k nepřijatelné ingerenci exekutivní moci do moci zákonodárné“.

ODS kritizuje sama sebe

„Poslanecký klub ODS má za to, že narušování principů dělby moci je vážným ohrožením základních principů demokratického právního státu a že je úkolem a odpovědností vlády věc neprodleně řešit, včetně vyvození osobní odpovědnosti jednotlivých aktérů ve sféře výkonné moci,“ uvádí se v usnesení.

„Pokud ODS kritizuje státní zastupitelství, kritizuje sama sebe. Pan Pospíšil je z ODS a personální politika byla dlouhá léta jeho odpovědnost,“ řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

ParlamentníListy.cz se dotázaly samotného Jiřího Pospíšila, zda necítí díl odpovědnosti, na dotaz však neodpověděl.

ParlamentníListy.cz oslovily politiky ODS s dotazem, že když ODS kritizuje práci státních zástupců v kauze Nagyová, zda se podle nich ale nejedná o systémovou chybu s tím, že za ni nese odpovědnost, neboť v Topolánkově i Nečasově vládě spravovala ODS Ministerstvo spravedlnosti (prostřednictvím Jiřího Pospíšila) a po většinu dvou posledních volebních období byla ODS ve vládě.

 

Zdroje: