Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Za týden začíná filmový ráj. Vyražte na letní filmovou školu

Za týden začíná filmový ráj. Vyražte na letní filmovou školu
Letní filmová škola | zdroj: Letní filmová škola

Letní filmová škola (LFŠ) se letos v Uherském Hradišti uskuteční od 26. července do 3. srpna. Vedení festivalu minulý týden na svém webu www.lfs.cz zveřejnilo podrobný denní program letošního 39. ročníku. Pro návštěvníky je připraven rozsáhlý kulturní program zahrnující filmy, divadlo, hudbu či odborné přednášky.

Přehlídka se letos zaměří na portugalskou kinematografii, nabídne i profil japonského režiséra Kaneta Šindóa, který je fanouškům znám svými horory Onibaba a Černý kocour. Nebude chybět ani oblíbená sekce Film a živá hudba. Tentokrát kapely ozvučí filmy od roudnického rodáka Georga Wilhelma Pabsta. Mezi oslovenými hudebníky jsou například pražské kapely Vložte kočku, Ufajr či slezská kapela Planety.  

Chystá také uvedení kolekce proslulých polských historických velkofilmů v rámci cyklu Visegrádský horizont. Uvedeno bude několik premiér, například Kapitál režiséra Costy Gavrase nebo dokument Hoteliér o návratu legend Činoherního klubu k divadlu.

Letní filmová škola Letní filmová škola | zdroj: Letní filmová škola

Velmi zajímavou bude také sekce Nástup nacismu, která se vztahuje k osmdesátému výročí ovládnutí Německa Hitlerovou NSDAP. Můžete se těšit na klasické filmy jako Žid Süss nebo Triumf Vůle. Výborná příležitost udělat si obrázek o nacistických filmech této éry, které jsou v Německu dokonce stále zakázány. Sekce Nástup nacismu bude dále obohacena o přednášky a diskusní panely, její součástí bude také výstava zapůjčená Vojenským historickým ústavem.

Hudba a divadlo nebudou chybět

Na LFŠ přijede i plejáda velmi zajímavých hostů. Dorazí Portugalec Pedro Costa, polský režisér Jerzy Hoffman, britský filmový historik Ian Christie či estonský režisér Ilmar Raag. Z českých filmařů se budete moci setkat s Janem Kačerem, Josefem Abrhámem či Vojtěchem Jasným.

Nedílnou součástí přehlídky jsou i pravidelné večerní koncerty v kině Mír. letos v Hradišti vystoupí kapely Kazety, Nylon Jail, Planety, Vladímír 518 a další. Divadelní stan budou mít na starosti hlavně Divadlo Dno a divadlo Láhor. Na doprovodný program můžete zakoupit vstupenky buď v předprodeji na webových stránkách nebo budou přímo na místě.

Pořadatelem LFŠ je Asociace českých filmových klubů. Podle ředitel produkce Michala Surmy je rozpočet přehlídky oproti loňsku nižší o zhruba deset procent. Méně peněz se podle něj neprojeví na filmovém programu, skromnější jsou však doprovodné akce. "Nemohli jsme si dovolit koupit větší koncert typu Emira Kusturici," řekl Surma.

Letní filmová škola začala roku 1963 jako soukromá akce pro filmové fajnšmekry z řad členů filmových klubů. Festival několikrát opustil Uherské Hradiště a opětovně se do něj vrátil. V roce 1993 se poprvé otevřel všem filmovým nadšencům bez rozdílů. Dnes je Letní filmové škola druhá největší filmová akce na území České republiky, kterou každoročně navštíví kolem 5000 filmových diváků.


Zdroje: