Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Z případu „upírky“ Mercy mrazí i po 130 letech

Z případu „upírky“ Mercy mrazí i po 130 letech
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Strach z upírů a roztodivné rituály pro jejich eliminaci nejsou jen záležitostí středověku. Ještě na konci devatenáctého století ve Spojených státech exhumovali posledního upíra, potažmo upírku, jak dokládá podivuhodný a poněkud morbidní příběh Mercy Brownové.

V 80. letech 19. století rodina Brownových z Exeteru v americkém státě Rhode Island postupně onemocněla souchotinami čili tuberkulózou. Nejprve v roce 1884 zemřela matka Mary Brownová, po ní v roce 1891 nejstarší dcera, dvacetiletá Mary Olive, a poté devatenáctiletá Mercy.

V té době byla tuberkulóza velmi obávanou nemocí, a protože lidé nechápali, jak se šíří, byla opředena nejrůznějšími pověrami. Protože tato vysoce nakažlivá nemoc často zachvátila celé rodiny, někteří věřili, že ji způsobují nadpřirozené síly. Konkrétním důvodem mohlo být prý například to, že někdo z rodiny byl upír.

Byl o tom přesvědčen i otec rodiny George Brown, který viděl umírat svou ženu a dcery. Rozhodl se ochránit svého syna Edwina a za každou cenu vypátrat upíra, který za celou tou tragédií stál. Dal proto povolení k exhumaci těl svých zesnulých rodinných příslušníků.

Sedmnáctého března 1892 se na hřbitově Chestnut Hill sešlo několik vesničanů v doprovodu městského lékaře a reportéra z místních novin, aby vykopali těla Mary, Mary Olive a Mercy Brownových.

Byla Mercy upírka?

V prvních dvou rakvích nalezli těla v očekávaném stupni rozkladu, ale tělo Mercy Brownové vypadalo téměř netknutě, v srdci prý dokonce ještě měla krev. Nikoho nenapadlo, že to bylo především proto, že Mercyino tělo bylo uloženo v nadzemní kryptě při teplotách pod bodem mrazu, protože od jejího úmrtí 17. ledna 1892 byla půda zmrzlá. Závěr přítomných byl jednoznačný: Mercy Brownová byla podle nich upírka, která na svou rodinu přivolala nemoc.

Obyvatelé Exeteru dobře věděli, co mají dělat: Vyndali a spálili Mercyino srdce a játra a z popela smíchaného s vodou vyrobili lék pro Edwina. Poněkud děsivá medicína stejně nezabrala a Edwin počátkem května zemřel.

Podle tradice je pravděpodobné, že Mercy byla poté sťata, její hlava byla položena na hruď a její pozůstatky byly následně znovu pohřbeny.

V oblasti Nové Anglie nejde o jediný podobný případ. Bylo zde objeveno několik hrobů s údajnými upířími ostatky, které byly zřejmě exhumovány, zohaveny a znovu pohřbeny. Navíc existuje několik svědectví, která připomínají příběh Mercy Brownové. Většina těchto incidentů se ale odehrála mnohem dříve – od konce 16. století až do počátku 19. století. Případ Mercy Brownové ale dokládá, že legendy o upírech se zjevně na Rhode Islandu držely až do konce 19. století.

Zdroje:
Wikipedia, Vlastní, historydaily.org