Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Z prezidenta jsou v šoku i v Izraeli. Rivlin prohlásil, že Izraelci jsou nemocní

Z prezidenta jsou v šoku i v Izraeli. Rivlin prohlásil, že Izraelci jsou nemocní
Izraelský prezident Reuven Rivlin | zdroj: Isifa.com

Izraelský prezident Reuven Rivlin, který se úřadu ujal letos v létě, přišel s překvapivou zpovědí. Nejvýše postavený člen konzervativní vládní strany Likud prohlásil, že je izraelská společnost nemocná. 

"Je na čase upřímně přiznat, že Izraelská společnost je nemocná a je naší povinností tuto chorobu vyléčit," zaznělo z prezidentových úst v sále Akademie věd a humanitních studií na konferenci s názvem 'Od xenofobie k uznání druhých'.

Rivlin poznamenal, že napětí mezi Židy a Araby dosáhlo rekordní míry, zatímco vztahy mezi politickými stranami jsou naopak na dně tak jako nikdy. Hovořil také o sérii násilných událostí z poslední doby a připomněl, že spolu nebojují jen armády, válčí se i na akademické půdě, prostřednictvím sociálních médií, v nemocnicích i školách. 

Směrem k Izraelcům kriticky poznamenal, že "se neptá na to, zda Židé zapomněli býti Židy, ale zda zapomněli, jak být slušnými lidmi". Právě akademická půda je pro Rivlina místem, kde by se měly spory řešit pomocí dialogu, studia a vzájemného porozumění. Prezident zmínil osobní útoky, kterých se mu dostalo na Facebooku a to nikoli z levého, ale z pravého politické spektra. Připomněl také tragickou událost atentátu na někdejšího premiéra Jicchaka Rabina, který byl zavražděn za příliš smířlivý postoj k Palestincům.

Rivlin je původní profesí právník a dlouhodobě hájí práva menšin a arabských občanů Izraele. Na rozdíl od hlavního politického proudu v čele s premiérem Benjaminem Netanjahuem prosazuje soužití Izraelců a Palestinců v jednom státě. Už jen tímto postojem je mnohým lidem trnem v oku. Svými odvážnými slovy se tak může v regionu zmítaným násilím desítky let vystavovat nebezpečí stejně jako kdysi Jicchak Rabin.

Zdroje:
JTA