Dnes je středa 26. června 2024., Svátek má Adriana
Počasí dnes 26°C Skoro zataženo

Vzdělávání úředníků se zřejmě bude od příštího roku řídit novými pravidly

Vzdělávání úředníků se zřejmě bude od příštího roku řídit novými pravidly
Stát ani po letech neví, jak Česku pomohly investiční pobídky, kritizuje Nejvyšší kontrolní úřad | zdroj: Profimedia

Vzdělávání úředníků se zřejmě bude od příštího roku řídit novými pravidly. Například vedoucí úřadů či úředníci, kteří ke své činnosti potřebují prokázat zvláštní odbornou způsobilost, budou muset složit takzvanou zkoušku vstupního vzdělávání. Počítá s tím novela o úřednících územních samosprávných celků, která přinese současně odklad spuštění systému elektronické tvorby. Senátní výbory ústavně-právní a pro veřejnou správu to tento týden podpořily. Senát o předloze rozhodne příští středu.

Důvodem půlročního až ročního odkladu je podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) doladění systému elektronizace tvorby zákonů podle požadavků z praxe. Změna posouvá jednotlivé termíny z letošního července na leden příštího roku a z konce letošního roku na leden 2026.

Novela upravuje pracovní poměr a vzdělávání úředníků obcí, krajů a Prahy jako hlavního města. Účinnosti má nabýt počátkem příštího roku. Správní činnosti, které budou moci vykonávat úředníci se zvláštní odbornou způsobilostí, má stanovit ministerstvo vnitra prováděcím předpisem. Norma také prodlužuje lhůtu pro absolvování vstupního vzdělání úředníků ze tří měsíců na půl roku, zpřesňuje navíc část zákona týkající se akreditací vzdělávacích institucí.

Sněmovna v novele upravila výpočet limitů pro odměny části neuvolněných členů zastupitelstev v obcích od 600 do 3000 obyvatel, aby nebyl disproporční vůči ostatním. Umožnila obcím v rámci jejich společenství využívat sdíleného, tedy takzvaného "létajícího" úředníka v matričních věcech nebo stavebním řízení.

Novela má zejména uzákonit zkoušku vstupního vzdělávání pro úředníky vykonávající správní činnosti, pro jejichž výkon je předpokladem prokázání zvláštní odborné způsobilosti, ale také pro jejich vedoucí či vedoucí samotných úřadů. Zkoušku budou muset absolvovat do devíti měsíců od ukončení vzdělávání. Bude mít podobu on-line testu, zabezpečovat ji bude ministerstvo vnitra.

Úspěšné vykonání bude také podmínkou pro následné složení zkoušky zvláštní odborné způsobilosti. U té by úředníci nově neměli skládat obecnou část, ponechána bude jen její zvláštní část. Zvláštní část se pak bude zaměřovat na míru potřebám konkrétní správní činnosti, kterou budou úředníci vykonávat.

Novela dále například ruší povinnost akreditace některých vzdělávacích programů. Akreditaci by měly mít nově pouze vzdělávací programy pro přípravu k ověření zvláštní odborné způsobilosti. "Ostatní druhy prohlubování kvalifikace podle zákona o úřednících územních samosprávných celků již nadále akreditaci vzdělávacího programu podléhat nebudou," uvedlo vnitro. Návrh také zpřesňuje definici průběžného vzdělávání a rozšiřuje okruh možných vzdělávacích institucí.

Zdroje: