Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Vyzvěte své uprchlíky k toleranci a nenásilí, žádají Romové Zelenského

Vyzvěte své uprchlíky k toleranci a nenásilí, žádají Romové Zelenského
Romští uprchlíci z Ukrajiny na pražském hlavním nádraží | zdroj: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Evropská síť romských organizací ERGO Network a ukrajinská romská organizace ICO Roma Women Fund „Chiricli“ žádají ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby vyzval ukrajinské uprchlíky k respektování rozmanitosti a zdržení se násilí. Prohlášením, které dnes zveřejnil server Romea.cz, organizace reagují na dva nedávné útoky vůči Romům v ČR. Českou policii a ministerstvo vnitra vyzývají, aby pachatele útoků urychleně postavily před soud.

Letos v červnu zemřel mladý Rom po incidentu při festivalu ohňostrojů poblíž brněnské přehrady. Podle nepotvrzených informací byl útočníkem Ukrajinec, policisté pouze uvádějí, že šlo o cizince. Minulý víkend byl v Pardubicích při konfliktu Romů s trojicí mužů, údajně Ukrajinců, lehce zraněn v obličeji romský mladík. Oba případy vyvolaly ve společnosti napětí.

„Síť ERGO a ICO Roma Women Fund ‚Chiricli‘ vyzývají českou policii a ministerstvo vnitra, aby zahájily rychlé, účinné a nestranné vyšetřování těchto trestných činů a zavedly opatření, která by podobným incidentům v budoucnu zabránila,“ uvádějí organizace. Důkladné, účinné a nestranné vyšetřování těchto incidentů a naprostá transparentnost při podávání zpráv o jeho výsledcích podle autorů prohlášení zajistí spravedlnost pro oběti a vyšle společnosti jasný signál, že tyto typy trestných činů jsou nepřijatelné a nebudou tolerovány.

V souvislosti s návštěvou ukrajinského prezidenta v Praze apelují romské organizace na Zelenského, aby oslovil všechny ukrajinské uprchlíky a vyzval je k přijetí života v sociální harmonii a toleranci. Zelenskyj by podle nich měl zdůraznit, že je důležité respektovat rozmanitost a zdržet se trestných nebo násilných činů.

Organizace rovněž poukazují na diskriminaci romských uprchlíků z Ukrajiny. Podle nich přijímající země, včetně České republiky, zacházejí s etnickými Ukrajinci jinak než s uprchlíky s původem v romské menšině na Ukrajině. „Na tyto uprchlíky je často pohlíženo jako na ‚romské migranty‘, a nikoli jako na uprchlíky, a je jim proto odepřena stejná pomoc a podpora,“ uvádějí autoři prohlášení.

Od začátku ruského útoku na Ukrajinu loni v únoru udělilo Česko dočasnou ochranu zhruba půl milionu uprchlíků z napadené země. Zhruba třetina se jich vrátila zpět. K letošnímu 18. červnu dostalo vízum k ochraně 344 800 lidí z Ukrajiny, většinou ženy a děti.

Zdroje: