Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Vysadí Rusko 'zelené mužíčky' i na zimních olympijských hrách?

Vysadí Rusko 'zelené mužíčky' i na zimních olympijských hrách?
Ruský olympijský výbor | zdroj: Profimedia

Moskva dostala za dopingovou aféru tvrdě za vyučenou. Na olympijských hrách v Pchjongčchangu budou moci ruští sportovci startovat pouze pod olympijskou vlajkou. Ruští politici navrhují hybridní účast inspirovanou do jisté míry anexí ukrajinského Krymu.

Ponížení veliké země. Tak v Moskvě vidí rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru (MOV). Výkonný výbor organizace kvůli dopingovému skandálu zakázal ruským sportovcům startovat pod státní trikolorou. Pokud vyhrají, bude jim vlát olympijská vlajka a hrát olympijská hymna. Žádná instrumentální variace na melodii sojuz nerušimyj. Na zimní olympijské hry do jihokorejského Pchjongčchangu navíc mohou jet pouze tak zvaně čistí sportovci, kteří nemají dopingový škraloup z předchozích her v ruském Soči.

Mnohem hůř dopadli ruští sportovní úředníci. Doživotní zákaz na olympijské hry dostal ruský vicepremiér a bývalý ministr sportu Vitalij Mutko, který byl podle vyšetřovatelů odpovědný za státem řízeným dopingem. Diskvalifikován z Mezinárodního olympijského výboru byl také šéf Ruského olympijského výboru Alexandr Žukov.

Mezinárodní olympijský výbor navíc požaduje po Rusku uhradit 15 milionů dolarů (cca 326 milionů korun) za náklady, které měl s vyšetřováním.

Rozhodnutí MOV je urážlivé, hřímá Moskva

Rozhodnutí olympijských bafuňářů tvrdě zkritizoval místopředseda Státní dumy Pjotr Tolstoj. "Tak přísné rozhodnutí Výkonného výboru MOV je nehorázné, bezprecedentní, urážlivé, ale zároveň nebylo nečekané. Byla to jedna za variant, kterou jsme očekávali," tvrdí ruský politik.

Podle jeho slov záleží na každém ze sportovců, jestli se rozhodne startovat na zimních olympijských hrách. Naznačil ale, že pokud jsou vlastenci, měli by zůstat doma. "Bude uspokojením olympijská medaile a uznání osobních zásluh konkrétního sportovce na pozadí ohromného ponížení celé veliké země, které má mnohem horší globální následky?" přemítá Tolstoj.

Pokud v Moskvě dávají sportovcům na výběr, na Severním Kavkaze mají jasno. Ruští olympionici musí startovat pouze pod ruskou vlajkou, prohlásil autoritativní vůdce Čečenska Ramzan Kadyrov.

"Pro Rusy je důležité, aby se zúčastnili her pod svou vlajkou. My máme vlast, my máme otčinu! Žádný sportovec s trvalým pobytem v Čečensku nebude startovat pod neutrálním praporem," zahřímal obávaný čečenský politik. Není však známo, jestli se vůbec nějaký sportovec z neklidné severokavkazské republiky měl olympiády zúčastnit.

Chystá Rusko hybridní operaci po vzoru anexe Krymu?

Ruští sportovci se oficiálně rozhodnou o účasti na zimních hrách v Pchjongčchangu 12. prosince na shromáždění olympioniků. Některé hvězdy ruského sportu, jako například hokejista Ilja Kovalčuk, trvají na tom, aby se hry nebojkotovaly.

Poslední slovo bude mít se vší pravděpodobností Kreml. Politická konstelace napovídá, že kvůli blížícím se prezidentským volbám bude chtít Vladimir Putin světu dokázat, že jeho země je schopna zvítězit navzdory mezinárodnímu tlaku. Ruští sportovci by tak mohli na hrách startovat.

V Rusku se ozývají hlasy, že by země měla ukázat sílu a sofistikovaným způsobem propašovat na olympiádu své sportovce. Ruský poslanec a člen obraného výboru Státní dumy Alexej Žuravljov nabízí řešení zjevně inspirované anexí ukrajinského Krymu.

"Rusové mohou startovat jako členové běloruské olympijské výpravy. Je to přijatelné řešení situace, neboť s Běloruskem tvoříme svazový stát," říká mazaně vůdce strany Vlast.

Ruští zelení mužíčci, respektive maskovaní ruští sportovci, by hybridně závodili v Jižní Koreji a Západ by s tím nic nemohl udělat.

Minsk je proti

Elegantní řešení by zcela jistě narazilo na nesouhlas Minsku. Alexandr Lukašenko je vášnivý sportovec, ale i tvrdý politik, který Moskvě nerad ustupuje.

"Ne, to je pouhopouhá spekulace. Svazový stát je pouze na papíře, ve skutečnosti neexistuje. Běloruská strana s tímto návrhem nebude nikdy souhlasit," odmítl v rozhovoru pro Tiscali.cz nápad ruského politika běloruský politolog Kirill Averjanov-Minskij.

Expert nicméně nevylučuje, že by Bělorusko mohlo pomoct Rusku symbolicky se vysmát Mezinárodnímu olympijskému výboru.

"Myslím si, že se zopakuje situace, která byla na posledních letních paralympijských hrách v Brazílii. Na zahájení her někdo z běloruské delegace bude mávat ruskou vlajkou. To je výhodné. Běloruskému vedení to poskytne argument při jednání s Ruskem o dalších finančních půjčkách nebo slevách na dodávky energetických surovin. No a člen běloruské delegace, který zamává ruskou vlajkou, bude Moskvou štědře odměněn, jako loni Andrej Fomočkin," vysvětluje Averjanov-Minskij.

Běloruský úředník ministerstva sportu na zahájení paralympijských her v Rio de Janeiru nesl ruskou vlajku. Údajně na protest proti rozhodnutí Mezinárodního paralympijského výboru vyloučit ruskou výpravu z her. Fomočkin poté dostal od ruského oligarchy byt v Moskvě. 

Zdroje:
Vlastní