Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Vyrábí šperky z mateřského mléka. Ze slov o „nechutnosti“ si nic nedělá

Vyrábí šperky z mateřského mléka. Ze slov o „nechutnosti“ si nic nedělá
Alison Hawthornová se svým šperkem | zdroj: Profimedia

Čtyřnásobná máma Alison Hawthornová z britského Wirralu si chtěla pořídit památku na kojení svých dvojčat - zkusila vyrobit šperk z mateřského mléka. Po zveřejnění jeho fotky na sociálních sítích sklidila ostrou kritiku plnou slov o „nechutnosti“, zároveň si však její tvorba našla své příznivce a zakázek má tolik, že je musí odmítat.

Hawthornová se během loňského lockdownu doma nudila a zkusila trochu experimentovat s pryskyřicí. Nejdříve zkoušela klíčenky a jiné drobnosti a když se blížilo roční výročí kojení dvojčat, chtěla si vyrobit nějakou památku na svou roli matky. A tak spojila mateřské mléko právě s pryskyřicí.

Když se šperkem pochlubila, nečekala že screen jejího díla začne na sociálních sítích žít vlastním životem. Kritika a odsouzení lidí jí zaskočily. Jenže zároveň ji kontaktovalo množství lidí, kteří měli o podobný typ šperku zájem. Z koníčku se tak velmi rychle stala příjemně výdělečná práce.

Zákaznice pošle alespoň 10 ml odsátého mateřského mléka, pořádně zabaleného a uloženého v bublinkové obálce. Mléko následně Hawthornová dvakrát převaří, přidá konzervační prášek a výsledná tekutina několik dní schne na mastném papíru. Poté vše rozdrtí v hmoždíři na jemný prášek, přidá pryskyřici, vytvoří kýžený tvar a vytvoří šperk.

Hawthornová se nechala v rozhovoru pro Daily Mail slyšet, že si uvědomuje, že její šperky nejsou pro každého. A tak svou tvorbu trošku rozšířila – šperk nebo přívěšek na klíče vyrobí i z vlasů, nebo dokonce popela milované osoby. Nově také začala vyrábět šperky s duhou určené ženám, které po potratu znovu otěhotněly.

O nevšední šperky je takový zájem, že by jejich výroba pro ni mohla být prací na plný úvazek. Protože se jí však věnuje jen ve chvílích, kdy všechny čtyři děti spí, musí zatím mnoho zájemkyň odmítat.

Zdroje:
Profimedia, Daily Mail