Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Vše, co potřebujete vědět o konsolidaci půjček

Vše, co potřebujete vědět o konsolidaci půjček
zdroj: tisková zpráva

Ve svém okolí najdete asi jen málo lidí, kteří by neměli nějakou půjčku. Ostatně potvrzují to i oficiální statistiky České bankovní asociace. V roce 2020 splácí nějakou půjčku 75 % dospělých Čechů. A toto číslo nezahrnuje hypotéky nebo úvěry ze stavebního spoření. Nejčastěji si půjčujeme na zážitky nebo dovolenou, na druhém místě je sportovní vybavení a už na třetím místě je splacení předchozí půjčky.

Jak asi tušíte, lepení jedné záplaty druhou není ta správná cesta. Elegantnějším a především bezpečnějším řešením je konsolidace půjček. Možná si pod cizím slovem nic konkrétního nepředstavíte, tak raději mluvme o sloučení či spojení několika úvěrů v jeden, přesněji o vytvoření nového úvěru zahrnujícího všechny vaše dluhy.

Jak funguje konsolidace půjček?

Nejlépe vše vykreslí příklad: Loni jste se konečně rozhoupali ke koupi nového auta na úvěr, k tomu vám ještě zbývá doplatit spotřebitelský úvěr na televizi a také jste pořídili dceři telefon na splátky. Vše zatím zvládáte platit, ale čeká vás výměna kuchyňské linky a vy byste potřebovali trochu financí ještě „přihodit“.

Právě díky konsolidaci půjček můžete sloučit všechny stávající úvěry, a ještě si půjčit další peníze. Sami se rozhodnete, jak dlouho chcete celkovou částku splácet (klidně půl roku a klidně 10 let). A od toho se bude odvíjet i měsíční splátka. Nový, vše zastřešující úvěr přinese i nižší celkové náklady na úvěr, než jste doposud měli.

POZOR: Nepleťte si konsolidaci půjček s refinancováním, byť některé prvky jsou stejné. Refinancování půjčky znamená, že si JEDEN konkrétní úvěr, nejčastěji hypotéku, převedete z jedné banky do druhé, a dostanete tak lepší úrok a některé další podmínky.

obr1 Díky konsolidaci nemusíte hlídat několik termínů splátek. Všechny totiž sloučíte do jediné. | zdroj: tisková zpráva

Jaké půjčky lze konsolidovat?

Banky umožňují konsolidaci většiny úvěrových produktů. To znamená, že mohou sloučit klasické spotřebitelské úvěry, účelové i neúčelové půjčky, nákup na splátky, kontokorent, čerpání z kreditních karet, ale někdy i leasing či úvěry nebankovních společností. Vždy záleží na konkrétních podmínkách dané banky. Co naopak konsolidovat nejde, jsou úvěry na bydlení. Výhodnější podmínky hypotéky nicméně můžete získat právě díky refinancování.

Co konsolidací půjček získám?

  • Přehled, protože místo několika úvěrů si hlídám jen jeden
  • Zpravidla lepší úrokovou sazbu
  • Obvykle nižší celkovou měsíční splátku než v případě odděleného splácení
  • Peníze navíc, pokud je potřebuji
  • Ušetřím na poplatcích několika úvěrových účtů
  • Možnost zvolit si délku splácení

Zvláště zajímavé je sloučení úvěrů pro ty, kteří neuhlídali své kontokorenty a bezúročné období na kreditních kartách. Úroky u těchto služeb bývají vysoké a konsolidací se dá ušetřit i několik stokorun měsíčně.

Kolik půjček mohu spojit?

Minimálně můžete konsolidovat dva úvěry, maximální počet nelze přesně stanovit. Banku mnohem více zajímá, kolik celkem dlužíte. Například u Hello bank! můžete konsolidovat úvěry až do celkové výše jednoho milionu korun. Některé banky nabízejí i rodinné sloučení úvěrů. Předběžnou výši splátek si můžete „namodelovat“ na úvěrové kalkulačce, kterou nabízí většina bank na svých webových stránkách.

obr2 Konsolidace vám může pomoci od vysokých úroků u kontokorentů nebo kreditních karet, které byste nezvládli splatit v bez úročném období. | zdroj: tisková zpráva

Co musím pro konsolidaci předložit?

V prvé řadě konsolidace úvěrů není žádná forma oddlužení! Funguje v případě, že potřebujete celkovou dlužnou částku jen rozložit do delšího časového období, a snížit tak aktuální finanční zátěž. Není pro notorické neplatiče. Jinými slovy: Aby vám banka vyšla vstříc a sdružila všechny vaše úvěry, musíte mít dobrou platební historii a nesmíte být v registru neplatičů.
Banka tedy vyžaduje kromě dvou dokladů i potvrzení o výši vašich příjmů a všechny smlouvy od úvěrů, které chcete sloučit, přičemž nerozhoduje, jestli je máte papírově nebo elektronicky.

Má to nějaké háčky?

  • Konsolidace půjček se nevztahuje na dluhy kamarádům a rodinným příslušníkům a některým nebankovním institucím. Jde vždy o úvěry vedené v registru dlužníků.
  • Zvláště u vyšších objemů konsolidací půjček je dobré si sjednat i pojištění schopnosti splácet, jehož výše se pak projeví na měsíční splátce (jde o jednotky procent).
  • Někdy nabízí konsolidaci úvěrů i nebankovní instituce, u nichž byste ale měli být o to více obezřetní, co se týče podmínek splácení.
  • Konsolidovat není možné hypotéky. V případě úvěrů na bydlení ale můžete využít takzvané refinancování.
Zdroje:
Inzerce