Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Vrak lodi z druhé světové války je Číně trnem v oku

Vrak lodi z druhé světové války je Číně trnem v oku
Vrak lodi Sierra Madre | zdroj: Profimedia

Bodem sváru v Jihočínském moři není pouze Tchaj-wan, Čínu jako rudá barva býka dráždí i jedna zchátralá loď. Po palubě tohoto rezavého vraku není pomalu možné ani chodit, filipínská armáda jej však využívá jako základnu střežící sporné vody.

Napětí mezi Spojenými státy a Čínou v posledních třech letech nabobtnalo. Roli v tom sehrála rostoucí intenzita vojenských operací obou zemí v Jihočínském a Východočínském moři, vzájemné obviňování z vojenských i politických provokací, obchodní válka či covid-19. USA se snaží v Indo-Pacifiku udržet volné obchodní trasy, stabilitu a dodržet bezpečnostní záruky vůči svým spojencům. Tchaj-wanu přislíbil Bílý dům přímé vojenské zapojení v případě invaze.

Čína si nárokuje téměř celé Jihočínské moře a pře se o sporná území s dalšími asijskými státy. Mezi ně patří Filipíny, které v poslední době obviňují Čínu z provokací a usilují o užší vztahy s USA. Filipíny letos umožnily Američanům využívat další vojenské základny v rámci příprav na případnou čínskou invazi na Tchaj-wan. Smlouva o vzájemné obraně podepsaná v roce 1951 navíc umožňuje zásah USA v případě jakékoli agrese vůči Filipínám.

Mezinárodní pobouření vyvolal v sobotu útok čínské námořní stráže prostřednictvím vodních děl na skupinu filipínských lodí mířících s potravinami, vodou a dalšími zásobami k jednomu rezavému a na první pohled opuštěnému vraku. Opuštěný ovšem není.

Čína požaduje odtáhnutí vraku

Loď z druhé světové války Sierra Madre najela v roce 1999 úmyslně na útes poblíž atolu Second Thomas Shoal na Spratlyho ostrovech a od té doby slouží jako nenápadná vojenská základna. Na zchátralé palubě se od té doby střídají malé hlídky.

Zásoby jim dovážejí filipínské lodě, pravidelně je však napadají a zadržují čínská hlídková plavidla. Atoly v souostroví totiž prohlašují za své Filipíny i Čína a obě země zde vytrvale budují vojenské základny.

Zmíněné vody jsou jedním z bodů sváru a prastarý vrak Sierra Madre je Číně trnem v oku. Peking po sobotním incidentu vyzval Filipíny k jeho odstranění a čínské velvyslanectví v Manile obvinilo USA z podpory této základny. Podle deníku The Guardian americký ministr obrany Lloyd Austin připomněl, že americko-filipínská obranná smlouva, v jejímž rámci mají USA bránit filipínská civilní a vojenská plavidla, pokud se stanou terčem ozbrojeného útoku, se vztahuje i na Jihočínské moře.

Čína uvedla, že sobotní incident s vodním dělem byl posledním varováním. Stojí za svými požadavky na odtažení lodě, přičemž uvedla, že Filipíny již dříve její odtažení slíbily. Manila však toto tvrzení popřela.

Filipínské ministerstvo zahraničí označilo lodní základnu Sierra Madre ve výlučné ekonomické zóně státu v jihovýchodní Asii za oprávněnou reakci na „nelegální okupaci“ atolu Mischief Reef čínskou armádou v roce 1995.

Zdroje: