Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Vondrášek policejní zákroky na mítincích ANO neomlouvá, předčasné závěry ale činit nebude

Vondrášek policejní zákroky na mítincích ANO neomlouvá, předčasné závěry ale činit nebude
Policejní prezident Martin Vondrášek | zdroj: Tomáš Krist / MAFRA / Profimedia

Policejní prezident Martin Vondrášek nechce ohledně zákroků na setkáních poslance ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše činit předčasné soudy, jednání jihočeských policistů ale nechce omlouvat. Spis s informacemi o zákroku v Borovanech policie předala Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS), řekl dnes Vondrášek po setkání s jihočeským krajským policejním ředitelem Luďkem Procházkou.

Policie čelí kritice kvůli policejnímu zákroku proti školákovi při setkání Babiše s voliči v Borovanech na Českobudějovicku. Neuniformovaní policisté při zákroku zaklekli na školáka, který odnesl Babišovi reproduktor. Policisté školáka odvezli na služebnu, jeho matku podle serveru odmítli vzít s sebou. Vondrášek upozornil, že v Borovanech se policisté před zákrokem opakovaně prokázali, zasáhli až poté, co mladík neuposlechl jejich výzvy.

Policejní prezident mimo jiné upozornil, že v Borovanech se policisté před zákrokem opakovaně prokázali, zasáhli až poté, co mladík neuposlechl její výzvy. „Jestli ten zákrok byl oprávněný a přiměřený, posoudí Generální inspekce bezpečnostních sborů i ve vztahu k případné trestní odpovědnosti,“ dodal Vondrášek.

Pokud bude GIBS v jednání policistů spatřovat trestný čin, zahájí s nimi trestní řízení. V opačném případě se věc vrátí policii, která vyhodnotí případnou odpovědnost a s policisty může zahájit kázeňské řízení. Inspekce už během dneška potvrdila, že spis s informacemi o zákroku v Borovanech od policie převzala. Mluvčí inspekce Ivana Nguyenová ubezpečila, že záležitost bude důkladně a objektivně prošetřena.

Jeden ze zasahujících policistů měl mít navíc v průběhu setkání na hlavě kšiltovku s heslem Babišovy kampaně. „Nechci předjímat to šetření, ale předpokládám, že minimálně tato záležitost bude součástí kázeňského řízení,“ řekl Vondrášek. Vyloučil, že by policie stranila Babišovi. „Policii je úplně jedno, kdo je svolavatel, v tomto případě to bylo politické hnutí, zítra to bude jiné politické hnutí, pozítří to bude spolek. Policie musí postupovat stále stejně,“ uvedl Vondrášek.

„Mě to samozřejmě strašně mrzí, já jsem se o tom zákroku dozvěděl až později,“ řekl dnes Babiš televizi Nova k incidentu v Borovanech. Na Nově i v televizi Prima doplnil, že mladík ukradl reproduktor, a když se jej snažila kolegyně zastavit, sprostě jí nadával. Demonstranti, kteří na mítinku proti Babišovi vystupovali, byli podle Babiše politici nynějších vládních stran. „Nejsme to my, kteří chodí někoho provokovat,“ dodal.

V pondělí bude mít Vondrášek jednání s krajskými a územními policejními řediteli, kde bude mimo jiné apelovat na to, aby na shromážděních převládala služba uniformované policie a antikonfliktních týmů a aby se rizikovějších shromáždění účastnil i úřad vnitřní kontroly policie.

Nejde o první incident na setkáních s voliči, která pořádá v regionech šéf hnutí ANO a bývalý premiér Babiš. Kritiku vzbudil i postup neuniformovaných policistů v souvislosti se středečním Babišovým mítinkem v Českém Krumlově. Z akce tam odvedli ženu protestující proti Babišovi do neoznačeného auta a odvezli ji na služebnu. Policie k tomu uvedla, že postup a taktiku policistů prověří policejní úřad vnitřní kontroly a že žena policistu v civilu napadla. Ona sama řekla deníku Forum24, že udeřila muže, který do ní během akce strkal, aniž věděla, že jde o policistu v civilu.

Vondrášek dnes řekl, že v tomto případě se bude zásahem zabývat úřad vnitřní kontroly policejního prezidia, závěrečnou zprávu by měl předložit do konce příštího týdne.

Postupem policie na mítincích se má zabývat i sněmovní bezpečnostní výbor. „Určitě se těmito nepřiměřenými zásahy během předvolebních akcí budeme s výborem pro bezpečnost zabývat. A pokud to bude nutné, tak i na mimořádné schůzi,“ sdělil dnes na dotaz ČTK předseda výboru Pavel Žáček. Uvedl současně, že důvěřuje kontrolním orgánům policie i GIBS v tom, že jednání zúčastněných policistů objektivně prověří.

S Vondráškem se v pondělí sejde také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), následně se závěry jednání společně seznámí veřejnost. Uvedl, že bude od policie požadovat prošetření excesu, kázeňské postihy pro chybující policisty, představení taktiky policie při podobných akcích a také to, aby byli policisté v těchto případech vždy viditelně označeni. 

Zdroje: