Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 8°C Skoro zataženo

Vondra netuneloval, tvrdí šéf ProMoPra. Ve dvou denících

Vondra netuneloval, tvrdí šéf ProMoPra. Ve dvou denících
zdroj: Mediafax

Úterní Hospodářské a Lidové noviny přinášejí rozhovor s Jaroslavem Veselým, majitelem firmy ProMoPro, která měla Česku v době předsednictví EU zprostředkovat předražené zakázky. A oba rozhovory tvrdí to samé: k žádnému tunelu nedošlo.

Jako přes kopírák jsou Veselého odpovědi v obou denících. Nikdo nic netuneloval, zakázka byla v pořádku, naopak státu ještě ušetřila. A Alexandr Vondra? S Tím nikdy nejednal.

"Fakturovali jsme 496 milionů," řekl Veselý Hospodářským novinám. "Původně se mluvilo o 700 až 900 milionech, ale my jsme se dostali na polovinu."

Původní odhad 85 milionů se podle něj týkal jen techniky. "Bez montáží, bez demontáží, jen čisté železo, které se na akce půjčovalo. Na jednotlivé typy zasedání byly předem určené ceníky, které byly součástí smlouvy," vysvětlil Lidovým novinám. Vše bylo předem dané, nikdo nepodváděl.

Jsme nejlepší, museli jsme to dostat

Že zakázka proběhla bez tendru, Veselému divné nepřišlo. "Věděl jsem, že tu zakázku dostanu tak jako tak. Buď přímo, nebo přes někoho. Kdyby si vzali jinou českou firmu, stejně by s námi musela spolupracovat. Protože na takovou zakázku tady nikdo kromě nás nám nemá," vysvětlil. Prý poskytuje techniku i většině zahraničních firem.

Celý článek na parlamentnilisty.cz