Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Aktualizováno: Volby do Senátu skončily. Účast byla tristní

Aktualizováno: Volby do Senátu skončily. Účast byla tristní
Výsledky senátních voleb proto budou sečtené rychle, například před dvěma lety bylo za dvě hodiny sečteno 99,9 % okrsků. | zdroj: Profimedia

Češi rozhodli o novém složení horní komory Parlamentu v celkem 27 obvodech. Druhé kolo voleb začalo v pátek a volební místnosti se uzavřely v sobotu ve dvě hodiny odpoledne. K volbám přišlo pouze 15 procent oprávněných voličů.

Po 14. hodině se volební místnosti uzavřely a začalo sčítání hlasů v lokálních volebních komisích. Výsledky proto budou sečtené rychle, například před dvěma lety bylo za dvě hodiny sečteno 99,9 % okrsků.

Na výběr měli voliči z 54 kandidátů, kterým dali před týdnem v jednotlivých obvodech nejvíce hlasů.

První volební kolo vyhrála ČSSD, která má své kandidáty ve 19 obvodech. K jejich nejčastějším soupeřům patří lidovci, kteří mají ve hře celkem devět kandidátů stejně jako vládní hnutí ANO. Občanští demokraté se do finále dostali v sedmi obvodech, zástupci TOP 09 a hnutí Starostů celkem v šesti.

Z 54 finalistů je celkem osm žen. Pokud by vyhrály všechny, počet senátorek by mohly zvýšit na 19. Z finalistek křeslo v horní komoře obhajují Alena Gajdůšková a Dagmar Zvěřinová (obě ČSSD).

Že Češi o volby do Senátu nemají zájem, reflektoval i prezident Miloš Zeman, který "svého" zástupce vybral už v pátek na pražských Lužinách. "Zájem voličů je nedostatečný. Neočekávám sice, že se výsledky nějakým způsobem odrazí na vládní úrovni, nicméně jsou důležité. Už mnoho let opakuji: volební povinnost. Téměř nikdo neví, že volební povinnost byla za Masarykovy první republiky, téměř nikdo neví, že volební povinnost je třeba v Belgii, v Lucembursku, v Austrálii," nastínil Zeman recept, jak obyvatele přitáhnout k volebním urnám.

Zdroje:
Vlastní