Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Vojákům se nelíbí povinné očkování proti chřipce

Vojákům se nelíbí povinné očkování proti chřipce
zdroj: tisková zpráva

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek nařídil několika tisícům vojáků a civilním zaměstnancům armády povinné očkování proti prasečí chřipce. Kdo neuposlechne, toho čeká trest a případně i dočasné snížení platu. Vojákům se to nelíbí. Uvádí to Mladá fronta Dnes.

Podle Mladé fronty Dnes (Mfd) náčelník generálního štábu Picek striktně dodržuje vládní usnesení z 11. ledna, které hovoří také o očkování policistů a hasičů. Picek proto vydal rozkaz, podle něhož 16 tisíc vojáků a civilních zaměstnanců armády musí být povinně očkováno.

Mluvčí generálního štábu Jana Růžičková pak upřesnila, že o začátku očkování rozhodl hlavní vojenský hygienik. Současné období poklesu nákazy totiž označil za vhodnou dobu před možnou druhou vlnou chřipkových onemocnění. Picek a jeho nejbližší podřízení si podle Růžičkové pro injekci vakcíny přišli už minulý pátek.

Vedení armády: Neprodloužíme ti kontrakt!

"Nejsme pokusní králíci. Ať to nechají na naší volbě, jestli chceme být očkováni, či ne," stěžují si vojáci. Hrozí se zároveň toho, že pokud neuposlechnou příkazu, čeká je trest včetně možného snížení platu. „Velitel mi řekl na rovinu: Nenecháš se očkovat? Neprodloužím ti kontrakt. A tak jsem si to nechal píchnout," řekl jeden z nich.

Další z vojáků - MfD uvádí, že jde o rotmistra P.D. - si pak stěžuje, že očkování jim bylo nařízeno pěkně po hulvátsku. „Nebudeme se o tom s vámi bavit. Splňte rozkaz," stálo prý v rozkazu.

Jenže, ačkoliv se  to vojákům nelíbí, velení armády má zákonné právo očkování vojákům nařídit, aby byli v případě masové nákazy schopni zajistit základní funkce státu.. „Vojákům to lze nařídit a splnění rozkazu si v zájmu ochrany jejich zdraví lze vynutit i sankcemi," vysvětlil bývalý šéf armádní legislativy Radek Šmerda.

Deník dále připomíná, že odpor vojáků k vakcíně proti prasečí chřipce je zřejmě vyvolaný odmítavým postojem lékařů. Předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula totiž nedávno podotkl, že očkování proti nově zmutovanému viru H1N1 prasečí chřipky je nesporným zásahem do organismu. „A je velmi důležité, aby ho doprovázelo jasné vysvětlení, proč armáda přistupuje k masivnímu očkování právě teď  a na rozkaz, když první vlna onemocnění již pominula, a je možné, že ta druhá nemusí přijít," tvrdí Prymula.

Mají vojáci odlehčit skladům ?

Mfd také píše, že vojáci zřejmě mají odlehčit skladům, neboť do Česka míří další várka vakcín a ty nynější se ještě neproočkovaly. Česká veřejnost totiž vakcínám nevěří, což ostatně dokazují i čísla ministerstva zdravotnictví, podle nichž  se nechalo očkovat asi 30 procent vybraných lidí. Lidé vakcíně prý nevěří proto, že může způsobit zdravotní potíže. To ale odborníci popírají.

„Jde o spolehlivou vakcínu, kterou schválila Evropská léková agentura  a bylo jí bez následků očkováno 80 milionů lidí," říká například hlavní hygienik Michael Vít. Podle něj by armádní akci prospělo ujištění, že jde o spolehlivou vakcínu. Ve vojsku se totiž šíří rychlostí blesku zpráva, že si na nich farmaceutické koncerny jen testují účinnost vakcíny.  A to údajně není pravda.

www.parlamentnilisty.cz