Dnes je středa 26. června 2024., Svátek má Adriana
Počasí dnes 27°C Dešťové přeháňky

Vojáci z Libavé nejsou v ohrožení života, ministryně vyloučila sabotáž

Vojáci z Libavé nejsou v ohrožení života, ministryně vyloučila sabotáž
Armáda (ilustrační foto) | zdroj: ThinkStock

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) vyloučila po výbuchu v Libavé sabotáž, je to tragická událost. Zemřel při ní jeden člověk. Další vojáci zranění při dnešním výbuchu munice ve vojenském prostoru nejsou v bezprostředním ohrožení života, řekla Černochová novinářům. Ministryně zamířila na místo výbuchu a zraněné vojáky navštívila ve Vojenské nemocnici Olomouc a Fakultní nemocnici Olomouc. Tragédie se podle ní stala ve chvíli, kdy vojáci munici likvidovali. Výbuch nepřežil jeden voják, zraněných je osm lidí, z toho sedm vojáků a jeden občanský zaměstnanec.

Černochová ve Vojenské nemocnici mluvila se dvěma zraněnými vojáky, třetí podle ní v době její návštěvy podstupoval operaci. "Máme informaci, že nikdo ze zraněných, kteří jsou v této nemocnici, nejsou v ohrožení života. Všichni si přejeme, aby byli propuštěni co možná nejdříve bez nějakých vážných následků. Jako ministryně obrany vyjadřuji nejhlubší účast rodině zesnulého vojáka. Už jsme aktivovali náš tým, který chce rodině zemřelého nabídnout pomoc i v rámci našeho vojenského fondu Solidarity, je to velmi smutná záležitost," řekla novinářům ministryně.

Podle primáře chirurgie Vojenské nemocnice v Olomouci Miroslava Najdekra utrpěli vojáci střepinová poranění, tři již byli propuštěni do domácí péče,. "Přijali jsme dohromady šest zraněných vojáků, nikdo nebyl v akutním ohrožení života. Tři jsme ošetřili v ambulantním režimu, odstranili jsme jim střepiny. Dva jsou přijati na oddělení k pozorování, zřejmě v úterý dojde k operačnímu zákroku, k odstranění střepin. Jeden musel být operován akutně, v současné době je již po operaci. Rozsah zranění byl lehký až středně těžký, střepiny nezasáhly žádné důležité životní orgány," řekl novinářům primář.

Další dva zranění jsou v olomoucké fakultní nemocnici, kam je přepravil vrtulník. Podle mluvčího nemocnice Adama Fritschera jsou jejich zranění středně těžká. Hospitalizováni jsou na traumatologické klinice.

Ministryně obrany uvedla, že tragická událost se stala při cvičení, vyšetřování vede Vojenská policie. Mezi zraněnými je jeden civilní zaměstnanec, podle Černochové by mělo jít o zaměstnance ministerstva obrany. "Jakmile bude mít Vojenská policie nějaké poznatky, bude veřejnost informovat. V tuto chvíli si veřejnost zaslouží informaci, že v prvotních momentech vyšetřování není žádné podezření na to, že by se jednalo o nějakou sabotáž nebo o něco, co by souviselo s mezinárodní situací, ale jde o velmi tragickou událost, ke které došlo při manipulaci," doplnila ministryně. Dodala, že věří, že si po vyšetření celé věci všichni vezmou ponaučení a nastolí takové procesy, aby se podobná tragédie neopakovala.

Výbuch nastal krátce po 11:00 v prostoru trhací jámy Čermná. Munice vybuchla při plánovaném výcviku pyrotechniků, všichni zasažení byli příslušníky Centra zabezpečení munice Týniště nad Orlicí.

Zdroje: