Dnes je neděle 30. června 2024., Svátek má Šárka
Počasí dnes 30°C Dešťové přeháňky

Voda v přírodních koupalištích je většinou čistá, místy se ale množí sinice

Voda v přírodních koupalištích je většinou čistá, místy se ale množí sinice
Ilustrační snímek | zdroj: isifa/Lidové noviny/FRANTISEK VLCEK

Voda v přírodních koupalištích v Česku je krátce před začátkem letních prázdnin většinou čistá. Místy se ale množí zdraví nebezpečné sinice. V některých nádržích tak už není voda vhodná ke koupání, například i na Máchově jezeře. Vyplývá to z informací hygieniků, kteří kvalitu vod v koupalištích pravidelně kontrolují.

Na Máchově jezeře u Doks na Českolipsku je voda nevhodná ke koupání. Kvalita vody v jezeře je na čtvrtém stupni z pěti, tedy druhém nejhorším, kdy hrozí po koupání zdravotní potíže. Koupání tam není zakázáno, ale lidé by se měli poté osprchovat. Zhoršenou kvalitu vody mají ještě tři další sledovaná přírodní koupaliště v Libereckém kraji. Na třetím stupni je Hamerské jezero na Českolipsku a na druhém rybník Bažantník v Českém ráji a přírodní koupaliště v Nedamově u Dubé na Českolipsku. Lidé by se po koupání v těchto nádržích také měli osprchovat. Většina nádrží v regionu je ale na nejlepším, prvním stupni.

Nevhodná ke koupání je nyní kvůli sinicím i nádrž Sedlice na Pelhřimovsku na Vysočině. Zhoršenou kvalitu vody mají ještě přehrada Trnávka na městské pláži u Červené Řečice a žďárská Pilská nádrž, 12 z 18 přírodních koupališť sledovaných krajskou hygienickou stanicí ale nabízí čistou vodu. V rybníku Dlouhý na Orlickoústecku v Pardubickém kraji dokonce platí zákaz koupání kvůli přemnožení sinic a hojnému výskytu vodního květu. V ostatních rybnících a nádržích v kraji je podle posledních odběrů vzorků vody koupání možné.

Rovněž v Královéhradeckém kraji je podle rozborů voda v přírodních koupalištích většinou vyhovující. Kvůli sinicím je zhoršená kvalita vody ve Stříbrném rybníku v Malšově Lhotě v Hradci Králové, kde hygienici doporučují se po koupání osprchovat čistou vodou. Ve Středočeském kraji je voda na všech sledovaných místech na stupních jedna, nebo dva. Oproti minulému týdnu se podle hygieniků zlepšila kvalita voda na Orlíku. V Plzeňském kraji uvádějí hygienici zhoršenou jakost vody pouze u Košuteckého jezírka v Plzni a v přehradě Hracholusky a na rybníku Babylon. U Košuteckého jezírka ale vycházejí z hodnot z předchozí sezony. Podle hydrobiologa Jindřicha Durase, který se sledování kvality vody věnuje, je voda v jezírku pro koupání dobrá.

Vhodná ke koupání je také voda v nádržích na jihu Moravy. Na většině sledovaných míst je na prvním stupni, pouze na dvou - v rybníku Suchý na Blanensku a nádrži Palava na Blanensku - je na stupni dva kvůli snížení průhlednosti. Ve Zlínském kraji je mírně zhoršená kvalita vody ve slepém rameni řeky Moravy Pahrbek u Napajedel, nádrži Všemina a Luhačovické přehradě na Zlínsku, kde by se lidé měli po koupání osprchovat. Na ostatních koupalištích je voda čistá.

Stále dobrou kvalitu má vesměs i voda v Moravskoslezském kraji. V nádržích Čerťák, Kacabaja, Údolí mladých a v rybníku Pod hradem Bohušov ale přetrvává snížená průhlednost vod bez zdravotních rizik a ve Vrbickém jezeře v Bohumíně a v Těrlické přehradě na Karvinsku dál hrozí onemocnění cerkáriovou dermatitidou. Toto parazitní onemocnění se u člověka projevuje tvorbou skvrn, puchýřů nebo zarudnutím kůže doprovázeným intenzivním svěděním.

Zdroje: