Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 8°C Polojasno

Vnitro vyzvalo k nápravě chyb sedm prezidentských kandidátů, vesměs jde o neznámá jména

Vnitro vyzvalo k nápravě chyb sedm prezidentských kandidátů, vesměs jde o neznámá jména
Jiří Ovčáček a Terezie Holovská | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Ministerstvo vnitra vyzvalo k nápravě chyb sedm z 21 prezidentských kandidátů. Zřejmě nejznámější z nich je podnikatelka a někdejší místostarostka Prahy 8 Terezie Holovská, která před čtyřmi lety neúspěšně kandidovala do Senátu za Stranu práv občanů Zemanovce.

Výzvy dnes ministerstvo zveřejnilo na svém webu.

Podnikatelka Terezie Holovská, která provozovala pražský klub Mlsná tygřice, kandidovala na prezidentku už před pěti lety, vnitro ji ale nezaregistrovalo kvůli nesplněným podmínkám kandidatury. I letos podle textu výzvy její nominaci nepodpořil předepsaný minimální počet 20 poslanců, deseti senátorů nebo 50 000 řadových občanů. Holovskou podpořili podle výzvy tři senátoři, z toho dva bývalí, šest bývalých poslanců a pouze 414 řadových občanů, z nichž u osmi chyběl podpis.

Jen dva senátorské podpisy na podporu své kandidatury dodal podle výzvy ministerstva podnikatel a zakladatel Krtkova světa Josef Roušal, učinil tak prostřednictvím Roberta Vašíčka z Prahy 11. Roušal již dříve serveru Seznam Zprávy.cz řekl, že měl domluvené podpisy deseti senátorů. tři z nich slib ale vzali zpět, a dostatek podpisů občanů nesesbíral.

Podobně je na tom další neúspěšný adept z prezidentských voleb 2018 Libor Hrančík z Olomouce, jehož přihláška tehdy ani letos nebyla podpořena dostatečným množstvím podpisů. Letos ho podle výzvy ministerstva podpořili dva senátoři, z nichž jeden ke dni předložení přihlášky již neměl mandát zákonodárce, a jeho podpis tak podobně jako u Holovské nemůže být započítán.

Výzva se týká také šumperské invalidní důchodkyně Anny Kašné, která se neúspěšně pokoušela kandidovat na prezidentku už v roce 2013 a kvůli odmítnutí registrace se obrátila na Ústavní soud. Stejně jako tehdy letos nedoložila, že by její kandidaturu podpořili zákonodárci. Jejich podpisy prý dodá ve lhůtě pro nápravu chyb, tedy do 24. listopadu.

Potřebné podpisy nedodal ani Roman Lalik z Mostu, neposkytl ani údaje o sobě. „K Vaší kandidátní listině je připojeno celkem 278 popsaných nebo potištěných archů různého obsahu, které výše uvedené náležitosti nesplňují,“ napsal kandidátovi ve výzvě ředitel ministerského odboru voleb Tomáš Jírovec.

Bez jakýchkoli podpisů podporovatelů přihlášku podal Václav Hačecký z Kolína a Jiří Horváth z Desné na Jablonecku. Ministerstvo většinu kandidátů vyzvalo k tomu, aby doplnili souhlas s kandidaturou nebo jméno svého zmocněnce. O registraci bezchybných přihlášek rozhodne 25. listopadu. Volby prezidenta se uskuteční v lednu příštího roku.

Za favority prezidentské volby jsou podle průzkumů pokládáni bývalý předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel a bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová, kteří kandidují s podporou více než 80 000 občanů, a také expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, kterého podpořili jeho poslanci.

Přihlášky letos znovu odevzdali senátoři Pavel Fischer (nezávislý) a Marek Hilšer z klubu Starostů, kteří se o úřad hlavy státu neúspěšně ucházeli už před pěti lety. Kandiduje také předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula, podnikatelé Karel Janeček, Karel Diviš a Tomáš Březina, poslanec SPD Jaroslav Bašta, bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima nebo prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová. Mezi 18 kandidáty, kteří přihlášku doručili osobně, byl i aktivista Pavel Zítko, který podle svých slov sehnal potřebných 50 000 podpisů občanů. Podle serveru iROZHLAS ve sběru podpisů pokračuje, i když mu ministerstvo dodatečně dodané podpisy nebude moci uznat. 

Zdroje: