Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

V průzkumu před prezidentskými volbami nadále vedou oba bývalí komunisté, polepšila si Nerudová

V průzkumu před prezidentskými volbami nadále vedou oba bývalí komunisté, polepšila si Nerudová
Andrej Babiš a Petr Pavel | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

První kolo prezidentských voleb by v říjnu vyhrál generál Petr Pavel s 22,5 procenta hlasů, v modelu agentury Median si udržel mírný náskok před expremiérem Andrejem Babišem (ANO) s 22 procenty. Podpora obou kandidátů proti zářijovému modelu Medianu klesla, rozdíl mezi nimi zůstal na úrovni statistické chyby. Na 15 procent si polepšila ekonomka Danuše Nerudová, v minulém modelu měla podporu deseti procent voličů.

Median model zveřejnil na svém webu.

Petr Pavel měl v zářijovém modelu Medianu 24 procent, Andrej Babiš, který prezidentskou kandidaturu oznámil teprve před týdnem, 23,5 procenta. V případném druhém kole volby by Pavel s 59 procenty porazil Babiše, který by měl zbylých 41 procent hlasů. Přibližně čtvrtina voličů je však zatím nerozhodnutá, upozornil Median.

Na čtvrtém místě by skončil v prvním kole senátor Pavel Fischer se 7,5 procenta hlasů, pátý by byl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula se sedmi procenty. Oběma proti září podpora klesla shodně o půl procentního bodu. Snížila se také u dalších senátorů Marka Hilšera a Miroslavy Němcové (ODS), která ale kandidaturu neoznámila.

V hypotetickém druhém kole prezidentských voleb by Babiš neuspěl ani proti Nerudové, Hilšerovi a Fischerovi. V souboji se Středulou model přisuzuje jemu i Babišovi po 50 procentech. Také v těchto prezidentských duelech je ale přibližně čtvrtina potenciálních voličů nerozhodnutá.

Prezidentských voleb se v říjnu chtělo zúčastnit 64 procent z dotázaných. Dalších deset procent účast zvažovalo. Hlas by spíše neodevzdalo 6,5 procenta dotázaných, určitě nechtělo hlasovat 11,5 procenta. Osm procent nebylo své účasti rozhodnutých. V lednu 2018 dorazilo v prvním kole k urnám asi 62 procent voličů.

Median se lidí dotazoval mezi 1. a 31. říjnem, tedy ještě před zveřejněním konečného seznamu kandidátů i před oznámením Babišovy kandidatury. Víc než tisíc respondentů ve věku od 18 let dostalo na výběr z rozsáhlého seznamu lidí, kteří kandidaturu oznámili či nezamítli.

První kolo prezidentských voleb se uskuteční 13. a 14. ledna příštího roku. Poslední termín pro předložení přihlášek kandidátů je v úterý 8. listopadu. Ke kandidatuře je potřeba buď zisk 50 000 podpisů voličů, nebo podpora 20 poslanců či deseti senátorů.

Volební modely Medianu (v procentech):

Kandidát

Červenec 2022

Srpen 2022

Září 2022

Říjen 2022

Petr Pavel

21,0

22,0

24,0

22,5

Andrej Babiš

25,5

23,5

23,5

22,0

Danuše Nerudová

7,5

11,5

10,0

15,0

Pavel Fischer

6,5

6,5

8,0

7,5

Josef Středula

7,0

7,5

7,5

7,0

Marek Hilšer

7,5

6,5

5,5

4,5

Miroslava Němcová

5,5

3,5

5,5

4,0

Zdroj: Median

Zájemcům o úřad prezidenta zbývá na odevzdání přihlášek poslední den

Zájemcům o úřad prezidenta zbývá den na to, aby předložili ministerstvu vnitra svou kandidaturu. Vážných uchazečů, kteří si založili volební účet, bylo podle údajů Úřadu pro dohled nad hospodařením stran a hnutí k dnešnímu dni 21, ne všichni se ale do volebního klání zapojí. Při předchozím vybírání hlavy státu před pěti lety předložily kandidaturu dvě desítky adeptů, zákonným podmínkám vyhovělo devět z nich.

Lhůta pro nominaci skončí v úterý 8. listopadu v 16:00. Do dnešního poledne podle ředitele ministerského odboru voleb Tomáše Jírovce přihlášku podalo 14 kandidátů. Podle Hany Malé z ministerstva vnitra byla jedna z dříve podaných kandidátních listin stažena. Část přihlášek zjevně podobně jako při minulých volbách nesplní předepsané náležitosti, například petici pro podporu kandidatury, řekl novinářům Jírovec. Zhruba dvě třetiny přihlášek podle něj ale základním podmínkám vyhovují. Ministerstvo podané přihlášky překontroluje do 24. listopadu a o den později rozhodne o jejich registraci.

Zdroje:
ČTK, www.median.eu