Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Vlček prý přihrál patnáct milionů na hotel. Nevzpomínám si, říká

Vlček prý přihrál patnáct milionů na hotel. Nevzpomínám si, říká
zdroj: tisková zpráva

Až patnáct milionů přiteklo díky aktivitě Miloslava Vlčka do harrachovského hotelu. Jedná se o kauzu, do níž je zapleten zřejmě i exposlanec Michal Kraus.

Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček  (ČSSD) je zapleten do kauzy zneužití státní dotace. Díky němu totiž rozpočtem prošlo 25 milionů pro neziskové sportovní centrum v Harrachově - místo něho však peníze nakonec skončily ve čtyřhvězdičkovém hotelu s bazénem, fitness a tenisovými kurty. Právě tento komplex vybudoval Vlčkův známý. Informaci přinesly středeční Hospodářské noviny.

Dotace byla harrachovskému hotelu „přihrána" v době, kdy byl předsedou rozpočtového výboru  sněmovny exposlanec Michal Kraus (ČSSD), právě ten proslul přihráváním peněz spřáteleným projektům. Krausův syn si navíc v Harrachově koupil byt od téže firmy, která zde stavěla státem dotovaný hotel. V tomtéž domě má nyní byt i sám exposlanec.

Vlček: Nic nevím

Sám Vlček ale tvrdí, že s přerozdělováním peněz nemá nic společného. „Nevím, o čem mluvíte," uvedl na dotaz Hospodářských novin  s tím, že si na žádné dotace pro harrachovský hotelový komplex nepamatuje.

Poté, co Vlčkovi redaktor oznámil, že má k dispozici zápis z rozpočtového výboru z roku 2007, v němž stojí, že právě na jeho žádost byla dotace pro centrum v Harrachově do rezervy rozpočtu, předseda sněmovny oznámil: „To nemůže být ani pravda, co mi teď říkáte, protože předseda sněmovny nemůže být v žádném výboru a nemůže nic rozhodovat.

Kauzou se po včerejším objevu Hospodářských novin bude zabývat i ministerstvo financí. Pokud kontrola podvod potvrdí, bude moci stát požadovat celou dotaci zpět.

www.parlamentnilisty.cz