Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Martínek: Peníze z fondů EU musí vybojovat příští vláda

Martínek: Peníze z fondů EU musí vybojovat příští vláda
zdroj: tisková zpráva

Pardubický hejtman Radko Martínek (ČSSD) varuje, že kraje v nejbližších letech budou dostávat stále méně peněz z evropských fondů. Za větší přísun peněz ze strukturálních fondů EU by podle něj měla bojovat budoucí vláda.

Bez evropských dotací by se české kraje řítily do průšvihu, říká v rozhovoru pro deník E15 pardubický hejtman Radko Martínek, který je šéfem přes fondy EU v Asociaci krajů. Upozorňuje na to, že stamiliardy korun z evropských fondů pro období 2007-2013 budou posledními tak vysokými částkami, na něž mělo mít Česko nárok. Kraje by tak měly začít přemýšlet o tom, jak další peníze - například na dotaci zemědělství - získat.

Pro současné období jsme získali opravdu hodně peněz, bylo to mimořádně dobře vyjednáno. Další věcí je, že úroveň českého hospodářství vzrostla. A schémata, podle kterých se peníze dosud rozdělovaly, se pravděpodobně změní. Je tedy evidentní, že pro příští období nemůžeme dosáhnout stejné částky, jako jsme měli teď," varuje Martínek v rozhovoru.

Když to dobře dopadne, budeme mít 70 procent

Podotýká, že v celé řadě oblastí je Česko odkázáno na evropské peníze, protože se postupně zrušily příslušné národní programy. „Pokud by evropské peníze nepřišly vůbec, znamenalo by to katastrofu. Je třeba bojovat o to, aby přišly v nějakém rozumném měřítku. Můj odhad je, že když to dobře dopadne, budeme se pohybovat někde kolem sedmdesáti procent stávajícího stavu," upozornil.

Jako zástupce Asociace krajů proto doporučuje české vládě a našim zástupcům v Bruselu, že by měli vybojovat na strukturální fondy co nejvíce peněz.

„Vezměte si, že letos máme v Pardubickém kraji investiční prostředky ve výši miliardy a čtyř set milionů korun včetně evropských peněz. Podle projekce daňových příjmů nám vychází, že kdybychom po roce 2013 neměli žádné evropské peníze, pohybovali bychom se na úrovni kolem sta dvou set milionů korun ročně. Nakonec to tak neskončí, ale bude záležet na tom, kde se ty další finance získají. Je nutné stanovit vyjednávací pozici. Česká republika se musí velmi urgentně rozmyslet, jestli se chce přidružit k takzvaným chudým státům a snažit se prosazovat jejich zájmy, anebo jestli se chce přidružit k těm relativně bohatým státům. Určitě nemůžeme zůstat osamoceni," řekl.

Regionální operační programy jsou úspěšné

V rozhovoru dále zmínil, že každý region má svůj operační program. Jenže problémem je, že v některých krajích existují různé regionální vazby, objevují se podezření z korupce. Například v regionu Jihozápad se vyšetřují podezřelé okolnosti čerpání evropských fondů.

„Já bych nechtěl předbíhat to, jak vyšetřování nakonec dopadne. Zatím to spíš vypadá, že je to individuální selhání. Osobně se domnívám, že regionální operační programy jsou velkým úspěchem. Regiony navíc zavedly průběžný systém financování, aby si žadatelé nemuseli brát úvěry v bankách. Nějaké individuální selhání ale může nastat u každého operačního programu," dodal Martínek pro E15.

www.parlamentnilisty.cz