Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Vládnete jako v ´Jistě, pane ministře´, slyšel Fischer v PS

Vládnete jako v ´Jistě, pane ministře´, slyšel Fischer v PS
zdroj: tisková zpráva

Já si tady připadám jako v blázinci, lamentoval poslanec ODS Martin Říman ve sněmovně při projednávání zákona, který by zakázal anonymní vlastnictví akcií. ODS je jako jediná strana proti.

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek v rámci mimořádné schůze jednala o zákonu na zrušení listinných akcií na majitele. Návrh Bohuslava Sobotky z ČSSD, ke kterému se přidala Strana zelených a lidovci, vyvolal mezi poslanci vášnivou diskusi.

Zákon, pro nějž se vyslovuje i Transparency International, má zprůhlednit vlastnictví firem. Bylo by u nich možné dohledat, kdo je vlastní. Podle Martina Římana z ODS chce tímto zákonem ČSSD firmy jen "svlékat do naha", "buzerovat" a "čumět jim do talíře".

"Já bych se nebránil tomu, abychom se koukli do talíře firmám, které provozují Opencard a dalším," zareagoval na jeho slova lidovecký poslanec Jiří Carbol. "Kolegové z ODS, čeho se bojíte? Že budete svlečeni do naha, jak říkáte?" ptal se pak Carbol sugestivně poslanců ODS.

"Já se zase bojím, že přijmeme zákon, který nebude fungovat. Protože s korupcí neudělá vůbec nic," odpověděl mu Boris Šťastný. A přidal příklad, podle něhož ČSSD chce řešit nepokoje na fotbalových stadionech tím, že na nich zakáže pít pivo.

"Já prostě nerozumím, jak může vystudovaný právník napsat tak špatný zákon. Je to úplně stejné, jako by lékař léčil tuberu acylpirinem," řekl Šťastný směrem k předkladateli návrhu Bohuslavu Sobotkovi.

Jistě, pane ministře, Kocourkov a blázinec

Jeronýmu Tejcovi z ČSSD se zase nelíbilo, že vláda Jana Fischera zaujala k návrhu rezerovaný postoj. "Mně připomíná v poslední době vláda Jana Fischera spíše vládu z knihy Jistě, pane ministře! Vláda tady vždy s principem, který má být zaváděn, vřele souhlasí, ale pak vždy označí způsob provedení za nepřijatelný a nedoporučuje ho," vzkázal Fischerovi Tejc.

Reagoval tak na předchozí výstup ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové, která sice kvitovala návrh, jenž by měl bojovat s korupcí. Hned na to ale ministryně sečetla chyby, které v předloze údajně jsou.

Poslanci se také předháněli v pojmenovávání úrovně diskuse, jakou sněmovna vede. "Já si tady nepřipadám jako v Poslanecké sněmovně ale jako na radnici v Kocourkově," zaznělo mimo jiné.

Na to reagoval Říman: "Někdo si připadá jako v Kocourkově, já si tady připadám jako v blázinci."

                                                                                                                              www.parlamentnilisty.cz