Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Vláda jedné strany? Omyl, vládnout bude sám Babiš

Vláda jedné strany? Omyl, vládnout bude sám Babiš
Andrej Babiš mnohokrát dal jasně najevo, že chce vládnout sám | zdroj: Profimedia

Některé věci vláda nerozhoduje, na všechno ostatní je tady Andrej Babiš.

Českou kotlinou se před výročím 17. listopadu šíří mýtus: Osmadvacet let poté, co její obyvatelé skandovali v ulicích a na náměstích "Konec vlády jedné strany!", se k nim taková vláda vrátí. (Byť nebude komunistická, ale babišovská a žádná vedoucí úloha strany, jedno zda rudé, nebo modré, se do ústavy už nedostane.)

Jenže Andrej Babiš vládu jedné strany neplánuje. Sestavuje svou (Babišovu) vládu. Vládu jednoho muže.

Já, já, já, jenom já!

Své politické krédo naznačil Babiš už loni v rozhovoru se zpravodajem Financial Times. "Strana jsem já," pravil tehdy v návalu pravdomluvnosti.

V této holé větě formuloval nejen podstatu fungování ANO, ale také své budoucí vlády.

Potvrdil ji v neděli, kdy Martin Stropnický odpovídal v ČT na otázku Václava Moravce, kdo tvoří zahraniční politiku ANO. "Je to samozřejmě věc nejužšího vedení," opáčil ministr obrany, který je (nebo spíš byl?) pokládán za kandidáta na příštího šéfa české diplomacie. "A v rámci toho vedení se já podílím na přípravě těch formulací do programového prohlášení a stejně tak naši europoslanci a europoslankyně," pokračoval. Ani slůvkem přitom nezmínil nejvyšší a jedinou autoritu ANO.

Autoritu to namíchlo. Vyskočila jako čertík na péru a v době nedělního oběda obratem tvítovala: "Koukám na Otázky Václava Moravce a jen bych chtěl říct, že zahraniční politiku hnutí dělám já... Koho to zajímá, ať se koukne na Rai Uno, ZIB 2, CNN, Focus, Wirtschaftswoche…!"

A bylo vymalováno.

O čem sní, na čem maká…

O tom, jaká je podstata ANO, leccos napoví už pouhý pohled na webovou stránku Anobudelip. Je čímsi mezi osobní stránkou Andreje Babiše a stránkou jeho fanklubu.

Když ji rozkliknete, vypadne na vás video s Babišem. Velký šéf na něm odpovídá "mluvící hlavě" - jedné ze svých fanynek na otázku, kdy a kde by si mohla pořídit jeho knihu "O čem sním, když náhodou spím". Babiš informuje, že je rozebrána, ale několik výtisků je ještě k mání v průhonické sokolovně, stačí si o ně napsat.

Když sjedete pod video, dostanete se na výběr z tisku (především stranického). To jsou některé z titulků, které na stránce visely v úterý odpoledne:

Babiš: Jsem zklamaný hlavně z Pirátů (iDnes). Babiš: Strany zajímá jen to, jaké získají posty (iDnes). Babiš: Církevní náhrady jsou příjem a mají se zdanit (Novinky). Babiš chce zdanit církevní restituce (Lidovky)… To vše doplněno snímkem Babiše promlouvajícího k lidu.

Následuje další fotografie zachycující příštího premiéra s voliči. Titulek "Moje tour" odkazuje na facebookový profil generálního ředitele.

Pod fotografií začíná rubrika "U vás doma", aneb ANO v regionech. Také tady se však můžete přesvědčit, že Babiš nenechává nic náhodě a rozhoduje o tom, co se děje v Praze, v Ostravě nebo Horní Dolní. Výběr z titulků:

ANO v Praze povede místo Stropnického Říčař, Babiš žádá vyšší nasazení (iDnes). Moravskoslezský hejtman bude i poslancem, Babiš mu funkce zatím toleruje (rovněž iDnes).

No a v dolní části hlavní stránky se představují další členové Babišova fanklubu, pardon významné osobnosti spojené s hnutím – ministři, kluci i holky z (volebních) plakátů a úplně nakonec spřátelené celebrity.

Kdepak kverulanti

Mezi osobnostmi hnutí je na webu také Ivan Pilný. Brzy se z této rubriky odporoučí. Končí "z osobních důvodů" nejen na ministerstvu financí (jako Babišův nástupce), ale také v hnutí.

Pilný Babiše nemile překvapil, když připomněl, že loňský přebytek státního rozpočtu není výsledkem geniality jeho předchůdce ale zásluha přílivu evropských dotací. K tomu připustil, že zadržovací příkazy mohly pro leckoho znamenat neoprávněnou likvidaci. A aby toho nebylo málo, Pilný namíchl Babiše do třetice, když prohlásil, že český důchodový systém je neudržitelný a že poté, co důchody skončí, budou senioři "makat, sekat trávu v parku".

Jenže to by přece znamenalo – "NE, nebude líp"! Babiš proto vše uvedl na "pravou míru" a ujistil, že "ANO, bude líp" (i bez kverulanta Pilného) a že důchody budou na 70 procentech platů.

Vláda natvrdo

Babišovy reakce na Pilného i Stropnického naznačují, jak bude fungovat vláda pod jeho řízením. Zapomeňte na nějaké stranické frakce, debaty o vládním programu nebo dokonce o směřování země. Naopak, vzpomeňte si na Babišův výrok "strana jsem já".

Svou vizi politického systému země načrtl Babiš mimo jiné před dvěma lety v rozhovoru pro (své) rádio Impuls. Tehdejší ministr financí vyslovil myšlenku, že ministři by měli být "řízeni natvrdo".

Teď majitel ANO peče jednobarevnou vládu se straníky a "hostujícími experty". A je přitom jasné, že to nebude vláda jedné strany, ale "natvrdo řízená" vláda Andreje Babiše.


Zdroje:
Vlastní