Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Rok 2024 je tady! Premiéru měl na atolu Kiritimati

Rok 2024 je tady! Premiéru měl na atolu Kiritimati
Dívky slavící příchod roku 2024 na ostrově Kiritimati známém jako Vánoční ostrov. | zdroj: Profimedia

Nový rok na Zemi přišel hodinu po hodině, západně od datové hranice. Podívejte se na nejpůsobivější videa jeho oslav.

(Aktualizováno 13.00)

Svět postupně vstoupil do nového roku 2024. Jako první ho v 11:00 SEČ přivítali obyvatelé atolu Kiritimati, známého také jako Vánoční ostrov, který je součástí tichomořského státu Kiribati. Tamní obyvatelé oslavili změnu roku pečeným prasetem a dalšími tradičními pokrmy, které zapíjejí kokosovou šťávou.

O hodinu později přivítaly nový rok také Nový Zéland, státy Tonga a Samoa a ve 14:00 SEČ východní část Austrálie.

Jako jedno z prvních velkých měst světa vstoupil do nového roku novozélandský Auckland, kde se datum změnilo ve 12:00 SEČ a tamní věž Sky Tower rozzářil ohňostroj.

Pozornost se poté stočila na australské Sydney, které vítalo nový rok dvě hodiny po Novém Zélandu slavnostmi ve svém ikonickém přístavu. Panorama města u mostu Harbour Bridge a budovy opery rozzářil netrpělivě očekávaný ohňostroj, který desítky tisíc lidí.

Oslavy s okázalými ohňostroji a lasery byly k vidění také v Asii a na Středním východě.

V Česku bylo centrum oslav v Praze na Václavském a Staroměstském náměstí, kam dorazily desítky tisíc lidí. Policie tam rozdala několik pokut za porušení zákazu odpalování zakázané pyrotechniky a asistovala u potyček. Pyrotechnika způsobila ve městě desítky požárů.

Francie nasadila v době silvestrovských oslav na celém svém území přes 90 000 policistů a vojáků. Ministr vnitra Gérald Darmanin opatření zdůvodnil vysokou hrozbou teroristických útoků, částečně způsobenou situací v Izraeli a v Palestině.

Francouzi tradičně rozzářili Eiffelovku.

Ukrajina, která se už téměř dva roky brání ruské vojenské agresi a téměř denně čelí ruským vzdušným úderům, s příchodem nového roku vzpomínala na své padlé. Armáda vyzvala obyvatele, aby zapomněli na ohňostroje a petardy a uposlechli sirény varující před nálety a vyhledali v takových případech bezpečí v krytech.

Varování bylo namístě. Rusko v noci nad ukrajinské území vyslalo 90 útočných dronů typu šáhid. 

V největším brazilské městě Rio de Janeiru půlnoc odbila ve 4:00 SEČ, což podle serveru na slavné pláži hlasitě odpočítalo obrovské množství lidí. Předtím zde Brazilce i řadu zahraničních turistů bavila hudební a taneční vystoupení, v prvních minutách roku 2024 pak velký ohňostroj.

V New Yorku oslavy vrcholily v 6:00 SEČ na náměstí Times Square, pak už se místem vznášely konfety, zněla melodie písně New York, New York a lidé se vzájemně objímali a polibky se vítali v novém roce.

Nový rok na Zemi přichází postupně, západně od datové hranice. Tato mezinárodně uznávaná linie, která prochází přibližně 180. poledníkem zeměpisné délky, je hranicí, po jejímž překročení je nutné změnit datum.

Mezi posledními vstoupila do nového roku Americká Samoa, a to v době, kdy bylo v Česku pondělní poledne. Americká Samoa se přitom nachází jen asi 200 kilometrů východně od Samoy, která nový rok slaví jako jedna z prvních.

Zdroje: