Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Více jak třetina nových tramvají Porsche je rozbitá a nejezdí, cena oprav: 50 milionů

Více jak třetina nových tramvají Porsche je rozbitá a nejezdí, cena oprav: 50 milionů
zdroj: Profimedia

Nové pražské nízkopodlažní tramvaje typu 14T s designem od Porsche patří mezi nejmodernější ve vozovém parku Dopravního podniku. Z téměř 60 souprav, které má v současnosti DP Praha k dispozici, jich však ale přes třetinu kvůli poruchám nejezdí. Nutné opravy vyjdou na zhruba 50 milionů korun. Nyní se jedná, kdo to zaplatí. Napsala dnes MF Dnes.

Celkem 21 z celkových 59 tramvají tohoto typu je aktuálně nepojízdných a čekají na opravu. Dopravní podnik však zatím hledá vhodnou technologii, skrze níž by mohl závadu opravit. "Po ujetí zhruba 240 tisíc kilometrů se objevují potíže s převodovými skříněmi," řekla mluvčí podniku Monika Lojínová.

Je tedy zřejmé, že oněch 21 odstavených vozů nemusí být vůbec konečné číslo. "Bohužel v současné době nelze odhadnout, na kolika vozech se tato závada objeví. Přestože jsou po záruční lhůtě, pracujeme s dopravcem a výrobcem této součástky na odstranění vad," uvedla mluvčí výrobce tramvají, společnosti Škoda Transportation Lubomíra Černá.

Základním předmětem jednání mezi Dopravním podnikem a Škodou Transportation jsou závady na vozech po záruční lhůtě. Není zatím vůbec jasné, kdo zaplatí opravy vadných součástek na vozech 14T. Levná záležitost to však nebude. Předběžné odhady dopravce hovoří o částce téměř padesát milionů korun.

"Příčinu závady jsme zatím neidentifikovali. Aktuálně ale nemáme od jiných provozovatelů tramvají se stejnými převodovkami hlášeny problémy," řekl Michal Stuchlík z firmy Wikov, která součástku do tramvají dodává.

V Brně a Plzni, kde závady nezaznamenali, však mají podle mluvčí Škody Transportation mají stejný typ převodových skříní od stejného dodavatele. Brněnský Dopravní podnik její slova potvrdil, neb tam jezdí tramvaje velmi podobné pražským 14T.

Tramvaj 14T s designem Porsche.

 

Poruchové jsou i nejnovější tramvaje 15T ForCity

Závady na nových pražských tramvajích už přitom připomínají nekonečný seriál. Vedle tramvají 14T totiž v současné době nejezdí ani 18 modernějších souprav ForCity – u některých se kvůli závadám čeká na reklamaci, jiné jsou po nehodě, další na pravidelné údržbě.

Tyto tramvaje se však mají po roce 2018 stát základem pro vozový park Dopravního podniku. Zatím jsou s nimi potíže. Třeba loni na podzim technici stáhli z provozu 22 vozů. U poloviny se totiž ukázalo, že je závada na kolech, a další odstavili preventivně.

Tím to však neskončilo - letos v březnu byly z provozu staženy další dvě desítky vozů, tentokrát kvůli opotřebení brzdových destiček. "U každého nového výrobku se mohou v průběhu vysoce zátěžového provozu občas objevit poruchy. Není to ale vada výrobku. Při zavádění nových tramvají (tak jako to bylo i u tramvají T3) je běžně poruchovost vyšší," hájí nové tramvaje Černá.