Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Vedení strakonické ODS bojuje proti vlastním lidem

Vedení strakonické ODS bojuje proti vlastním lidem
zdroj: tisková zpráva

Ve strakonické ODS to už několik měsíců pěkně vře. Rozhádaná strana vypadá tak, že na straně jedné stojí vedení zdejší pobočky, na straně druhé představitelé města, starosta a místostarosta, kteří jsou mu trnem v oku.

Starosta Pavel Vondrys a známý hybatel soch na Velikonočních ostrovech místostarosta Pavel Pavel, jsou pro místní Občanskou demokratickou stranu černými ovcemi. Však se také začalo spekulovat, že v příštích komunálních volbách nemá ani jeden z nich šanci dostat se na kandidátku, a když, tak ne na volitelné místo.

"Velmi mne mrzí co se děje a kancelář naší strany ve Strakonicích mi připadá jako předlistopadový sekretariát OV KSČ. Už na sněmu ODS ve Strakonicích měli kolegové na papírku napsáno, jak mají hlasovat a ve straně jsou nyní lidé, kteří chtějí prosazovat jen své zájmy," zkritizoval svou vlastní mateřskou stranickou líheň Pavel Vondrys.

Zadlužení města je extrémní, stěžuje si místní ODS 

Jeho kolega místostarosta Pavel je na tom podobně. Naopak vedení strany nařčení odmítá a upozorňuje, že se město pod vedením Vondryse a Pavla neúměrně zadlužuje.

"Především kvůli stavbě školy Povážská pro 540 dětí za 350 milionů korun, na kterou si radnice bere 200 milionový úvěr. Ten bude splácet město několik let a zbytečně. Takto se také město na konci roku ocitne rozpočet v minusu okolo 160 milionů korun," tvrdí místopředseda ODS ve Strakonicích Tomáš Hajdušek. Toho právě vedení radnice loni sesadilo z postu šéfa dozorčí rady Měšťanského pivovaru. Nekompetentně se prý vyjadřoval k věcem, aniž by je s vedením města konzultoval.

Ten nyní namítá, že starosta a místostarosta kritizují vlastní řady jen proto, že nedokážou unést ztrátu svého vlivu po jedenácti letech působení na radnici. "Jsme zklamaní, že když my kritizujeme extrémní zadlužení města a rozpočet, tak místo argumentů jdou směrem k nám jen urážky, nepravdy a osočování," dodal Hajdušek.

Vedení strakonické ODS nechce prý ale rozhodně starostu či místostarostu pro jejich postoje proti jejich vlastní straně vylučovat. "Každý jen zkrátka musí zvážit své další působení či nepůsobení. To je na každém jednotlivci. Jasné je ovšem to, že starosta ani místostarosta v poslední době rozhodně nereprezentují názory drtivé většiny členské základny ODS Strakonice," dodal místopředseda.

Vondrys a Pavel zvažují sestavení vlastní kandidátky

Starosta Pavel Vondrys i jeho kolega místostarosta Pavel Pavel sami proto už víceméně počítají, že je jejich strana nepostaví do čela kandidátky pro komunální volby. Vzdát se přesto nechtějí. Možností je také to, že sestaví vlastní kandidátku pro volby.

"Uvidíme, co bude dál, do voleb je ještě poměrně dost času," dodal místostarosta Pavel Pavel.

Podle informací z vnitřku občanských demokratů, by se lídrem strany na kandidátce mohl stát majitel jedné z cestovních kanceláří Ladislav Havel. Ten už se také nechal slyšet, že by o post zájem měl.

"Do konce února budeme mít návrh kandidátky do voleb. Sněm, který ji schválí, bude na začátku dubna," doplnil místopředseda strany Hajdušek.

                                                                                                                               www.parlamentnilisty.cz