Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Ve Francii se hnuly ledy: Kevinové to dotáhli do parlamentu

Ve Francii se hnuly ledy: Kevinové to dotáhli do parlamentu
Marine Le Penová (uprostřed) a její tým. Kevin Pfeffer je třetí zprava | zdroj: Profimedia

Svým způsobem se jedná o průkopníky. Oba se jmenují Kévin a je jim zhruba 30 let. Vyrostli v dělnických rodinách na severu Francie, daleko od kosmopolitních metropolí a elit, které vládnou zemi. A jsou také prvními poslanci Národního shromáždění, kteří se jmenují Kévin. Jedná se o Kévina Pfeffera a Kévina Mauvieuxe, kteří byli zvoleni za krajně pravicovou stranu Národní sdružení (RN) vedou Marine Le Penovou, píše španělský deník El País.

Mohlo by se jednat o náhodu, ale není tomu tak. „Křestní jméno je spolehlivým ukazatelem spojitosti mezi osobní a kolektivní dimenzí,“ tvrdí francouzský politolog Jérôme Fourquet, který ve své knize L’archipel français (Francouzské souostroví) poukázal skrze křestní jména na sociální a politickou proměnu Francie.

Jen málo jmen s sebou nese tolik významů jako Kévin (či v anglické podobě Kevin) ve Francii. Největší popularitu mělo toto jméno v letech 1989 až 1996, kdy se stalo nejčastěji používaným křestním jménem pro novorozené chlapce. Pak jeho obliba začala klesat. Celkem francouzské matriky evidují zhruba 160 000 lidí, kteří se tak jmenují, uvedl politolog Fourquet. K silnému nárůstu obliby přispěli herci, jako například Kevin Costner, nebo filmy ze série Sám doma, v nichž se hlavní postava jmenuje Kevin. Jak ale vysvětluje Fourquet, móda Kévinů a dalších jmen převzatých z angličtiny ukazuje na hlubší změny ve francouzské společnosti.

Fourquet upozorňuje, že mapa s výskytem jmen převzatých z angličtiny se ve velké míře shoduje s mapou oblastí, kde získává nejvíce hlasů Národní sdružení či jeho předchůdce Národní fronta (FN). Jedná se hlavně o dělnický a hornický sever Francie. „Tuto relativní shodu lze vysvětlit významným zakořeněním FN mezi zaměstnanci a dělníky,“ tvrdí Fourquet. Podle něj výskyt těchto jmen poukazuje na kulturní změny v sociálně slabších vrstvách.

To však neznamená, že všichni Kévinové ve Francii souzní s politikou RN nebo že všichni pocházejí z chudších poměrů. „Původně platilo, že téměř všichni pocházeli z rodin dělníků a zaměstnanců,“ řekl týdeníku L’Obs, který jako první poukázal na vstup Kévinů do parlamentu, sociolog Baptiste Coulmont. Díky sociální mobilitě se toto jméno nyní vyskytuje i v dalších společenských vrstvách. „V současnosti zaznamenáváme situace, které převracejí stereotypy, když žáky vyučuje učitel, který se jmenuje Kévin, nebo se o pacienty stará lékař stejného jména,“ dodal sociolog.

„Můj otec byl dělník a má matka účetní,“ řekl dvaatřicetiletý poslanec Kévin Pfeffer, který dodal, že jeho matka byla fanynkou herce Kevina Costnera. „Můj otec, který už zemřel, byl stavebním dělníkem a má matka uklízečkou,“ uvedl třicetiletý poslanec Kévin Mauvieux.

Oba se domnívají, že není náhodou, že jsou prvními Kéviny, kteří se stali poslanci. „Do parlamentu přicházejí mladší poslanci. A někteří se domnívají, že to má i sociální význam, protože se jméno Kévin nevyskytuje ve vysokých patrech společnosti. Není to buržoazní jméno,“ řekl Pfeffer.

Oba Kévinové sice získali vysokoškolské vzdělání, ale nikoliv na elitních školách, jakou byla například ENA. Před zvolením do parlamentu Pfeffer pracoval jak kontrolor kvality ve vinařství v Alsasku a Mauvieux v pojišťovně. Pfeffer také vzpomíná, že když byl dítě, bylo jeho jméno vcelku časté. „Ve třídě jsme byli čtyři s tímto jménem,“ uvedl.

profimedia-0712682799 Kévin Mauvieux | zdroj: Profimedia

Mauvieux tvrdí, že se nikdy necítil být diskriminován kvůli svému jménu. V práci se však setkal s lidmi, kteří dělali narážky na to, jak se jmenuje. „Je pěkné dosáhnout vrcholu se jménem Kévin,“ řekl. Podle něj vstup Kévinů do Národního shromáždění ukazuje, že parlament nyní lépe odráží složení francouzské společnosti.

Poněkud jiného názoru je režisér Kevin Fafournoux, který zrovna točí dokumentární snímek Sauvons les Kevin! (Zachraňme Keviny!). „Mnoho let se zdráhám říct své jméno lidem, které neznám. Mám obavy z předsudků, které mají... ze stereotypů,“ uvedl filmař. „Běžným klišé je, že každý Kevin je omezenec, kterého zajímají jen auta nebo reality show, a není prostě moc inteligentním mužem,“ řekl Fafournoux, který chce ve svém filmu mimo jiné ukázat, jak křestní jméno může ovlivňovat každodenní život.

„Kevinové nemají právo stát se intelektuály. Mohou se stát trenéry v posilovně, prodejci počítačů či vedoucími v supermarketu, ale nikoliv intelektuály. To je nemožné,“ uvedl spisovatel Iegor Gran, který v roce 2015 vydal knihu La Revanche de Kevin (Kevinova pomsta), ve které líčí nepříjemné chování pařížských intelektuálů vůči mladíkovi se jménem Kevin.

Nyní však Kévinům a Kevinům ve Francii hrozí, že se k nespravedlivým předsudkům, které se vážou k jejich jménu, přidá jeden další. A sice, že každý Kévin sympatizuje s Národní sdružením, v němž funkci dočasného předsedy zastává jistý Jordan a jeden z jeho nejviditelnějších představitelů se jmenuje Steeve. Tedy muži s dalšími jmény převzatými z angličtiny. 

Zdroje: