Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Hodnocení ministrů: Sobotka dotahuje na Babiše, Válková padá ke dnu

Hodnocení ministrů: Sobotka dotahuje na Babiše, Válková padá ke dnu
Zatímco Andreji Babišovi důvěryhodnost u lidí roste, ministryně spravedlnosti Helena Válková se propadla od března 2014 o 20 procent | zdroj: Isifa.com

Popularita a důvěryhodnost premiéra Bohuslava Sobotky roste, na svého konkurenta Andreje Babiše ztrácí už jen pět desetin procentního bodu. Nejméně lidé důvěřují ministru pro lidská práva Jiřímu Dienstbierovi a ministryni spravedlnosti Heleně Válkové, ukázal průzkum agentury SANEP.

Již delší dobu se největší důvěře lidí těší ministr financí Andrej Babiš, který si navíc oproti listopadu polepšil ze 41,2 % na lednových 41,6. V těsném závěsu se za ním drží premiér Bohuslav Sobotka (41,1 %).

"Patrně tomu napomohl jak dosavadní relativní klid v rámci vládní koalice, tak i mediální obraz premiéra, ale i dalších sociálnědemokratických ministrů, kteří se zařadili mezi nejlépe hodnocené členy vládního kabinetu," vyvozují závěry autoři průzkumu.

Na dalších dvou místech jsou ministr školství Marcel Chládek a ministr vnitra Milan Chovanec. "Chovanec tak odsunul na pátou pozici ministry obrany Martina Stropnického, který aktuálně získal v souhrnu 35,2 procenta kladných hlasů," upřesnila agentura s tím, že Stropnického tak od listopadu potkal největší propad ze všech sedmnácti hodnocených ministrů. Ostatně jeho oblíbenost klesá už od března 2014, kdy byl po Věře Jourové lidmi uváděn jako druhý nejdůvěryhodnější (45,1 %).

Mládek se zlepšuje, Válkové už lidi nevěří 

Popularita jednotlivých ministrů se od jejich jmenování průběžně mění a v některých případech skočila o deset až dvacet procent. Nejvýrazněji je to vidět na případu ministryně spravedlnosti Heleny Válkové, které loni v březnu důvěřovalo 42,2 procenta lidí, a od té doby toto číslo strmě klesá.

"K dalšímu poměrně významnému propadu důvěry došlo v lednu u ministryně spravedlnosti Heleny Válkové, která s aktuálním ziskem 22,4 procent kladných hlasů ztrácí oproti listopadu 2,1 procentního bodu a tři příčky," uvádí průzkum. Zatím však na tom není nejhůř - na posledním místě je s 21,1 % ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier ml., který od března 2014 spadl z 32,2 procenta.

Nejlépe si naopak během svého funkčního období vylepšil mediální obraz ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (z 20,6 % v březnu 2014 na 27,5 letos s lednu).

Průzkumu se ve dnech 5. až 12. ledna zúčastnilo 5118 lidí.

Zdroje:
Vlastní