Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 13°C Polojasno

Válka o Šumavu na vlastní oči: Riskantní akce málem skončila smrtí

Válka o Šumavu na vlastní oči: Riskantní akce málem skončila smrtí
zdroj: Mediafax

REPORTÁŽ Pošťuchování přešlo v otevřenou válku. Tak se nyní vyjadřují někteří ekologové blokující kácení na Šumavě. Teď testují novou strategii. Místo přivazování ke stromům narušují dřevorubecké práce pod dohledem policie partyzánskými akcemi.

Jde o honičku s policisty zakázaným prostorem, kde padají kácené stromy. Nebezpečí úrazů se stupňuje. Dva policisté a jedna ekoložka, viděno na vlastní oči, unikli zranění jen o fous.

„Hnutí Duha, táhněte ze Šumavy!" anebo „Začněte chránit taky lidi, nejen brouka!"

Podobná hesla dnes visí snad na všech domech v malé šumavské obci Modrava. Právě ta je kvůli trvalému bydlišti a v katastru postavené vile jednoho z nejbohatších Čechů Zdeňka Bakaly prý rájem na zemi. Zdejších zhruba sedmdesát stálých obyvatel požívá kvůli miliardářovu bezednému měšci značných výhod. Teď ale idylka na chvíli skončila. Okolo Modravy se množí ekologičtí aktivisté a bojují za svou pravdu.

Hra kočky s myší

V asi největším domě uprostřed Modravy je novinářské centrum. U zdi obrovského sálu stojí jeden stůl a u něj dva lidé. „Zrána se tady konal pochod místních, co protestují proti chování ekologických aktivistů. Skupiny se nesetkaly, takže k žádným větším konfliktům nedošlo. Nicméně ekologové se nyní vrátili na své pozice v lokalitě Na Ztraceném a tam zase rozjíždějí nějaké akce. Teď máme novou taktiku. Necháme je přivázat ke stromům a dřevorubci se přesunou jinam a kácí tam. Tím se neohrožují jejich životy a práce pokračuje. Je to taková hra kočky s myší," sděluje ParlamentnímListům.cz mluvčí Správy Národního parku Šumava Pavel Pechoušek. Za celou dobu konfliktů se už prý pokácelo necelých pět tisíc stromů.

Celý článek na ParlamentniListy.cz