Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Komentář: Valenta s Machem lákají voliče. Na prázdné sliby a pokrytectví

Komentář: Valenta s Machem lákají voliče. Na prázdné sliby a pokrytectví
Ivo Valenta má starosti o budoucnost svých spoluobčanů | zdroj: Profimedia

Strana Svobodných a Soukromníci se spojili v ambiciózní koalici. Jejich hlavním cílem je zajistit svobodu a prosperitu pro všechny bez výjimky. Kdo by to nechtěl? Má to jeden háček. Šéfové obou stran dělají v běžném životě přesně to, co veřejně kritizují. 

Možná už jste viděli billboardovou reklamu na stranu Soukromníci. Fotbalový kanonýr Libor Došek na ní hlásá, že kdyby byl jako byrokrat, nikdy by nedal gól. Ponechme stranou, jak takové pohrdání týmem přijali jeho spoluhráči, kteří mu přihrávají na jeho góly. Soukromníci si každopádně vytyčili za hlavní cíl boj proti byrokracii. 

Ve svém donkichotském snažení ale nezůstanou sami a spojili své síly se Svobodnými. Jejich sblížení je vcelku logické. Jsou si podobní nejen názvy, ale i názory. Ve společném prohlášení se hlásí k obraně svobody a soukromí, boji proti bobtnající státní byrokracii i nesmyslným evropským regulacím či hájení tradičních kulturních hodnot. Jak jejich ambiciózní plány mohou vypadat, dokazují oba straničtí "vůdci" svými životy. 

Šéf Svobodných Petr Mach po řadě volebních porážek konečně uspěl ve volbách a mohl tak usednout do vytouženého křesla profesionálního politika v evropském parlamentu. Jak je možné, že jeden z největších českých libertariánů pracuje v největším byrokratickém molochu? Protože geniálně rozkládá nenáviděnou unii zevnitř. Nenápadně. Aby nikdo nepoznal jeho skryté úmysly, dokonce si fikaně pořídil řadu asistentů za evropské peníze a to rovnou čtrnáct. Jistota je jistota.

Machovy názory na deregulaci všeho státního se jeho novému spojenci Ivovi Valentovi musely vždycky líbit. V minulosti odsouzený korupčník a nynější senátor si ale osobně nemůže na státní regulaci příliš stěžovat. Jeho Synot (ne)daní peníze z kapes českých sázkařů a gamblerů na Kypru, Valenta osobně své příjmy podobně "daní" v Monaku. Ale protože je patriot, hlavně slovácký a ještě větší hlavně před volbami, chce se podělit o zdroje svého štěstí i s ostatními spoluobčany. Když už jim nepřinese štěstí zdaněním svých příjmů v Česku, tak alespoň jim nabízí prosperitu, svobodu a bezpečnost.

Je ovšem možné, že ne všichni se budou těšit z bezpečnosti a prosperity, kterou nová koalice slibuje. Protože nic není zadarmo a velké množství věcí zajišťuje onen démonický stát, budou si muset lidé za dosavadní samozřejmosti připlatit. Místo státní policie si najmou soukromou bezpečnostní službu. Prosperitu zajistí jejich vyšší pracovní nasazení a možné zvýšení mzdy ze strany zaměstnavatele. Ale svoboda tu bude pro všechny. Jenom se může stát, že bez nějaké regulace, začne svoboda jednoho omezovat svobodu druhé.

V každém případě je zvláštní poslouchat Valentu a Macha, kteří se chovají jako novodobí političtí mesiáši přinášející dobro a spravedlnost pro všechny. Možná by mohli začít aplikovat svou sžíravou kritiku sami na sobě. Mohli by totiž dojít k tomu, že jejich vlastní chování je jednou z příčin současných poměrů, které tak vehementně touží změnit. Ať začnou sami u sebe. Možná pak nebude koalice Soukromníků a Svobodných vypadat jako fotbalový tým, který chce vyhrát a přitom si dává jeden vlastňák za druhým...

Zdroje:
Vlastní