Dnes je pátek 3. května 2024., Svátek má Alexej
Počasí dnes 19°C Zataženo

V San Franciscu přepadli štáb České televize, ukradli techniku skoro za půl milionu

V San Franciscu přepadli štáb České televize, ukradli techniku skoro za půl milionu
Zpravodaj ČT Bohumil Vostal | zdroj: Tomáš Krist / MAFRA / Profimedia

Štáb České televize byl přepaden a okraden při natáčení v americkém San Franciscu, kde se uskuteční schůzka prezidenta Joea Bidena s jeho čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Podle zástupce šéfredaktora ČT Martina Řezníčka jsou reportéři v pořádku, hodnota ukradeného vybavení činí 18 000 dolarů (414 000 korun).

Přepadení se odehrálo v neděli před slavným knihkupectvím City Lights Bookstore, napsal v pondělí deník The San Francisco Standard. Podle něj členové štábu policii sdělili, že z auta vystoupili tři ozbrojení lidé a donutili je odevzdat vybavení. Trojice následně ujela.

Z oloupeného štábu ČT deník identifikoval kameramana Milana Noska a zahraničního zpravodaje v USA Bohumila Vostala. „Oba jsou v pořádku a s náhradní technikou pokračují v práci,“ napsal k incidentu Řezníček na sociální síti X. Vostal později poděkoval za podporu.

Mluvčí starostky London Breedové deníku sdělil, že se starostka s českými novináři setkala a nabídla jim pomoc. "Nechceme, aby se kdokoli v našem městě stal obětí jakéhokoli trestného činu, ať už je to návštěvník, nebo obyvatel," prohlásil mluvčí Jeff Cretan s tím, že policie případ vyšetřuje a že místní justiční orgány budou podobné činy velmi tvrdě trestat.

Podle deníku vrhá případ špatné světlo na San Francisco, které se už tak potýká s negativní publicitou v souvislosti s kriminalitou, bezdomovectvím a užíváním drog. V posledních letech byli ve městě okradeni i jiní novináři, včetně štábu televize CNN, kterému v březnu před radnicí vykradli auto při natáčení reportáže o zločinnosti ve městě.

Zdroje:
ČTK, The San Francisco Standard