Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

V Praze byl zadržen Rus spjatý s Krymem. Česko o tom Moskvu neinformovalo, tvrdí Lavrov

V Praze byl zadržen Rus spjatý s Krymem. Česko o tom Moskvu neinformovalo, tvrdí Lavrov
„Česká strana nás neinformovala, alespoň ne do doby, kdy jsem přijel na toto jednání,“ tvrdí šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov | zdroj: Profimedia

Na pražském letišti byl zadržen ruský občan Alexandr Frančetti, známý zapojením do takzvaného Krymského jara, tedy do událostí spojených s anexí ukrajinského Krymu Ruskem.

Informovala o tom agentura RIA Novosti s odvoláním na představitele krymských úřadů Alexandra Molochova. Mluvčí české policie Ondřej Moravčík potvrdil zadržení ruského občana. Šéf ruských vyšetřovatelů nařídil „důkladné prozkoumání“ okolností tohoto zadržení.

„Na základě mezinárodního zatykače vydaného Ukrajinou byl na letišti zatčen státní příslušník Ruské federace,“ sdělil ČTK mluvčí českého policejního prezidia Moravčík. Bližší informace k zatčenému ale česká policie nechtěla zveřejnit. Tiskový tajemník ruské ambasády v Praze Nikolaj Brjakin k události agentuře TASS řekl, že „ruští diplomaté jsou v kontaktu s představiteli českých úřadů a s příbuznými zadrženého“.

Jako Krymské jaro jsou v Rusko označovány události, které se staly v únoru a březnu 2014 na území Krymského poloostrova a města Sevastopolu po vojenském ovládnutí této části Ukrajiny Ruskem. Jde o referendum o připojení Krymu k Rusku a následnou anexi, kterou neuznává Kyjev ani převážná většina mezinárodního společenství.

Úřady v Kyjevě nyní dokončují proces, nutný k tomu, aby byl z České republiky na Ukrajinu vydán ruský občan Alexandr Frančetti. Serveru RBK-Ukrajina to dnes řekl mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Nikolenko. Mluvčí českého ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka na dotaz ČTK sdělil, že Ukrajina už podala žádost o Frančettiho vydání.

„Zadržení je výsledkem společného postupu ukrajinských a českých právních orgánů, jehož cílem je přivést Alexandra Frančettiho k odpovědnosti za spáchání řady trestných činů proti našemu státu, konkrétně pak za účast v ruské okupaci Krymu,“ uvedl Nikolenko.

„Ukrajina podala žádost o vydání státního příslušníka Ruské federace jménem Alexandr Frančetti,“ sdělil za českou stranu Řepka. „V současné době je věc posuzována kompetentním státním zastupitelstvím, kterým je Městské státní zastupitelství v Praze. Posuzuje podání návrhu na vzetí osoby do vazby, taktéž je příslušné k provedení předběžného šetření podle zákona o mezinárodní spolupráci,“ vysvětlil Řepka.

O přípustnosti vydání budou následně případně rozhodovat soudy. „Teprve po projednání věci před příslušnými soudy bude moci být eventuálně spis předložen ministerstvu spravedlnosti,“ dodal český mluvčí. K případnému vydání musí dát následně souhlas česká ministryně spravedlnosti. Extradiční proces obvykle trvá nejméně několik měsíců.

Česko a ruská diplomacie

Česká republika zatím neinformovala Rusko o zadržení ruského občana Alexandra Frančettiho, prohlásil dnes podle agentury TASS šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

„Česká strana nás neinformovala, alespoň ne do doby, kdy jsem přijel na toto jednání,“ řekl Lavrov na tiskové konferenci týkající se rozhovorů s představitelem San Marina. „Příslušné otázky byly zaslány prostřednictvím ruského velvyslanectví v České republice,“ doplnil Lavrov. Oficiální žádost o informace pak podle něj byla podána prostřednictvím ruského vyšetřovacího výboru.

Lavrov dodal, že Rusko by se rádo dozvědělo, jaký je důvod Frančettiho zadržení. „Možná je to (jeho) boj proti neonacistům z takzvaných dobrovolnických praporů, které jsou i na Západě považovány za nelegální?“ tázal se Lavrov.

Dobrovolnické oddíly se zapojily po boku ukrajinské pravidelné armády do bojů proti proruským separatistům na východě země.

„Chceme pochopit, o co se jedná, a doufáme, že české úřady budou pečlivě dodržovat zákonné principy a nepoddají se politickým provokacím,“ podtrhl rovněž šéf ruské diplomacie.

Podle dřívějších informací portálu iRozhlas byl Frančetti šéfem jedné z polovojenských formací, které se v roce 2014 aktivně podílely na anexi Krymu. V okolí Sevastopolu vedl rozvědnou skupinu Severní vítr, která měla chránit město před možnými útoky. Do Sevastopolu přijel podle vlastních slov dva dny před vypuknutím konfliktu, tedy 25. února 2014. Potvrdil také, že jeho skupina spolupracovala s velením ruské námořní flotily.

Server iRozhlas v roce 2019 napsal, že Frančetti má od roku 2000 trvalý pobyt v Praze, kde se živí jako fitness trenér a také podniká. Střídavě žije v hlavním městě České republiky a na Krymu.

Zdroje: