Dnes je středa 23. října 2024., Svátek má Teodor
Počasí dnes 8°C Zataženo

V Moldavsku proběhly těsné prezidentské volby, Rusku se výsledek nelíbí

V Moldavsku proběhly těsné prezidentské volby, Rusku se výsledek nelíbí
zdroj: Profimedia

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov zpochybňuje legalitu voleb, nezdá se mu vzestup prozápadní prezidentky. Ta naopak naznačuje přímý vliv Ruska.

Nedělní volby v Moldavsku nebyly svobodné a jejich neúplné výsledky ukazují těžko vysvětlitelný nárůst podpory ve prospěch prezidentky Maii Sanduové a proevropské orientace země. Dnes to řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Voliči v Moldavsku v nedělních volbách rozhodovali, kdo se stane novým prezidentem. Zároveň se konalo referendum, v němž odpovídali na otázku, zda se součástí moldavské ústavy má stát článek definující vstup do EU jako strategický cíl. Po sečtení téměř všech výsledků se 50,17 procenta lidí vyslovilo pro evropskou orientaci Moldavska.

"To, co vidíme, je těžko vysvětlitelná míra nárůstu hlasů ve prospěch Sanduové a ve prospěch účastníků referenda, kteří byli pro orientaci směrem k EU," řekl Peskov.

Sanduová ve volbách sice vyhrála, ale nezískala nadpoloviční počet hlasů potřebný k tomu, aby se nemuselo konat druhé kolo hlasování. Tato proevropská politička dnes časně ráno řekla, že volby i referendum mařily "bezprecedentní" zásahy zvenčí a že zločinecké skupiny spolupracující "s cizími silami nepřátelskými vůči našim národním zájmům" se snažily koupit několik set tisíc hlasů.

"Pokud tvrdí, že nedostala hlasy kvůli určitým zločineckým skupinám, musí předložit důkazy," řekl Peskov. Dodal také, že by bylo dobré, aby Sanduová vysvětlila tak velkou část hlasů, které nesouhlasí s její politikou. "Jsou to také zločinecké gangy? Nebo chce říct, že moldavští občané, kteří s ní nesouhlasí, jsou spojováni se zločineckými skupinami?" ptal se mluvčí Kremlu.

Moldavsko opakovaně obviňuje Rusko, že proti němu vede hybridní válku, vměšuje se do jeho voleb a vede rozsáhlé dezinformační kampaně ve snaze svrhnout vládu a zmařit cestu země do EU. Rusko vnímá snahu o integraci Moldavska do EU jako negativní krok a zasahování Západu do své sféry vlivu. Moskva ale vměšování do dění v Moldavsku popírá a vládu viní z "rusofobie".

Zdroje: