Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

V lednu získalo řidičský průkaz 771 sedmnáctiletých, řízení jim umožňuje novela

V lednu získalo řidičský průkaz 771 sedmnáctiletých, řízení jim umožňuje novela
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

V lednu získalo řidičský průkaz 771 sedmnáctiletých řidičů, kteří budou jezdit pod dohledem 1364 registrovaných mentorů. Řízení nezletilým od 17 let umožňuje od letošního 1. ledna novela zákona o provozu na silničních komunikacích. Z celkového lednového počtu 8810 uchazečů o řidičské oprávnění skupiny B bylo 4544 osmnáctiletých a 771 sedmnáctiletých. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo ministerstvo dopravy.

"Systém L17 umožňuje zkušeným mentorům předávat své řidičské zkušenosti mladým začínajícím řidičům, a výrazně tak přispět ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu. Mladý řidič získává první zkušenosti z reálného provozu pod dohledem řidiče, který už má něco odřízeno, často se navíc jedná o jeho rodiče," uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Začínající řidič může mít maximálně čtyři mentory, jeden mentor ale může dohlížet na více začínajících řidičů. Mentor musí v osobním autě sedět vedle řidiče a sledovat provoz a chování řidiče.

Program mladým začínajícím řidičům umožňuje zahájit kurz autoškoly k řízení osobního auta už v 15 letech a šesti měsících. Po absolvování autoškoly a dovršení 17 let i závěrečné zkoušky mohou zažádat o řidičské oprávnění a pod dohledem mentora začít řídit. Pod dohledem mentora následně budou jezdit až do dovršení 18 let.

Registrovaný mentor by měl mít řidičský průkaz nepřetržitě alespoň pět let s tím, že jej získal před více než deseti lety. Také by neměl mít žádný bodový záznam a musí být zapsaný v evidenční kartě řidiče L17. Stav bodového konta mohou budoucí mentoři zdarma zjistit přes Portál dopravy. Od 1. ledna také ministerstvo zavedlo možnost požádat o zasílání informací o bodových změnách do mobilu nebo na e-mail. "K odběru notifikací se řidič přihlásí zdarma přes Portál dopravy," řekl Kupka.

Novela zákona o provozu na silničních komunikacích zároveň zavádí řidičský průkaz na zkoušku po dobu dvou let od složení závěrečné zkoušky bez ohledu na věk. V této lhůtě musí řidič po spáchání závažných dopravních přestupků na dopravně-psychologický pohovor a školení pro začínající řidiče. Při šestibodovém přestupku musí čerstvý řidič preventivní program absolvovat do třech měsíců. Pokud řidič program do třech měsíců neabsolvuje, přijde tím o řidičský průkaz. Pokud řidič spáchá přestupek, za který dostane zákaz řízení, je absolvování programu podmínkou pro opětovné získání řidičského oprávnění.

Změny zákona přinesly také zjednodušení bodového systému z pěti pásem bodů na tři. Nově jsou dopravní přestupky bodovány dvěma, čtyřmi a šesti body. Novela zmírnila postihy za bagatelní přestupky a naopak zpřísnila tresty za nejzávažnější přestupky řidičů. Od 1. ledna už také řidiči kromě cest do zahraničí nemají povinnost mít u sebe při řízení řidičský a technický průkaz. Na povinnosti vlastnit platný řidičský a technický průkaz se ale nic nemění. Stát také od 1. ledna vydává jeden technický průkaz místo dvou.

Zdroje: