Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

V Kremlu zuří boje o moc mezi liberály a zastánci tvrdé ruky

V Kremlu zuří boje o moc mezi liberály a zastánci tvrdé ruky
Ministr obrany Sergej Šojgu, prezident Vladimir Putin a premiér Dmitrij Medveděv na vojenské přehlídce | zdroj: Profimedia

V ruských vládních špičkách zřejmě zuří tvrdé boje o moc. Nasvědčuje tomu údajná rezignace ministra vnitra Vladimira Kolokolceva, o níž celý čtvrtek spekuluje ruský tisk. Kreml sice jeho odvolání popírá, o mocenských bojích mezi liberály a zastánci mobilizačního kurzu se ale v médiích mluví už delší dobu a Kolokolcevova rezignace by do tohoto scénáře zapadala. 

Jako o nástupci Kolokolceva se hovoří o jeho prvním náměstkovi Viktoru Zolotovovi, někdejším šéfovi ochranky prezidenta Vladimira Putina.

Tiskový mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov o odchodu Kolokolceva neví, podle jeho slov jde o kachnu. Jenže zvěsti o odvolání ministra kolují v kuloárech už dva měsíce v souvislosti s případem bývalého šéfa antikorupčního oddělení při ministerstvu vnitra a nejmladšího generála v resortu Denise Sugrobova. Sugrobova na počátku letošního roku obvinili ze zřízení zločinecké organizace, za níž jeho úřad označila ruská kontrarozvědka FSB.

Sugrobovovo oddělení totiž nasazovalo do akce v rámci vyšetřování vysoce postavených úředníků agenty provokatéry. Skandál veřejně propukl poté, co představitelé FSB letos v únoru zatkli několik antikorupčních policistů právě při pokusu o předání úplatku. Temné pozadí celé kauzy podtrhla v červnu smrt Sugrobovova náměstka Borise Kolesnikova, který podle oficiální verze proskočil oknem a spáchal sebevraždu.

Ruská džungle

O litých bojích mezi liberály a zastánci tvrdého, takřka represivního směru dalšího vývoje Ruska, se ale spekuluje delší dobu i bez aféry antikorupčního oddělení. Bitva na špice ruského "potravinového řetězce" má koneckonců reálné opodstatnění. Rusko se po určitou dobu pokoušelo o rozvoj hospodářských svazků se Západem, současná roztržka s EU a Spojenými státy, která vyústila v protiruské sankce, proto může být pro určitou část mocenské struktury v zemi silně nevýhodná a pro jinou zase naopak.

Putin dosud ve vládě liberály držel, především tedy v ekonomických strukturách, zřejmě z přesvědčení, že by ekonomiku země neměli řídit pouze lidé s ortodoxním přístupem. Jenže vzhledem k novému směru, kterým se nyní rozhodl Rusko kormidlovat, není vymetání pavučin z temných koutů Kremlu vůbec nepravděpodobné.

FSB chce větší vliv

O své kanceláře by tak mohli přijít relativně umírnění politici jako ministr pro ekonomický rozvoj Alexej Uljukajev a vicepremiéři Igor Šuvalov a Arkadiij Dvorkovič. Čistky by se pochopitelně nevyhnuly ani vlivným silovým strukturám včetně zmíněného ministerstva vnitra.

Kolokolceva přitom ruský tisk vychvaluje jako nejlepšího ministra vnitra za poslední dobu. V policejních kruzích se mu přičítalo k dobru mimo jiné i to, že na rozdíl od svých předchůdců začínal jako obyčejný policista, takže se dalo předpokládat, že díky němu resort získá větší autonomii na kontrarozvědce, s níž dlouhá leta vede konkurenční boje.

Jenže se v poslední době proslýchá, že bývalí agenti FSB usilují o rozšíření svého vlivu a projevují zájem o nové úřady napříč federálním spektrem od policie po sport. Takže se nakonec může stát, že západní sankce místo toho, aby Moskvu přinutily ke korektnímu jednání, popoženou Rusko vstříc nové vládě tvrdé ruky. A tak nezbývá než doufat, že se ruský tisk tentokrát mýlí a zprávy o odvolání Kolokolceva a posilování FSB nakonec nepotvrdí. 

Zdroje:
Vlastní, Gazeta.ru